Penny Market opět zvyšuje mzdy. Zaměstnancům nově zaručuje i automatické zvyšování

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
31. 1. 2018 15:39
Nástupní mzda na pozici pokladní - prodavač na plný úvazek se bude pohybovat mezi 18 000 korun a 21 000 korun podle regionu.
I tady si polepší. (ilustrační foto)
I tady si polepší. (ilustrační foto) | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Diskonty Penny Market zvýší od 1. března mzdy. Pokladní, zaměstnanci centrály a další pracovníci si polepší v průměru o sedm procent. Nástupní mzda na pozici pokladní - prodavač se na plný úvazek bude pohybovat mezi 18 000 korun a 21 000 korun podle regionu.

Loni společnost zvyšovala mzdy dvakrát. "Každý rok je nově zaručeno automatické zvyšování mzdy. Naším cílem je zatraktivnit podmínky pro všechny pozice na prodejnách a také ocenit zkušené zaměstnance, kteří jsou v Penny už dlouho," uvedl jednatel společnosti Penny Market Martin Peffek.

"Oceňujeme, že k dohodě došlo v podstatě bez průtahů. Shody jsme dosáhli bez větších komplikací. Navýšení mezd považujeme v současné situaci za adekvátní," dodala předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

V českém maloobchodu je v odborech pět až sedm procent zaměstnanců. Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR na 180 000 lidí. Loni se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zrychlilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé dokonce i dvakrát. Nutí je k tomu právě nedostatek provozních pracovníků či snaha udržet si ty stávající.

Podle údajů portálu Platy.cz se průměrný plat prodavače letos zvýšil na 16 457 korun. Například průměrná mzda prodavačů a pokladních v Lidlu je při plném úvazku 24 897 korun. Kaufland loni uvedl, že na nejnižších pozicích garantuje nejpozději do dvou let od nástupu mzdu minimálně ve výši 21 000 korun hrubého měsíčně.

Průměrná mzda bez ohledu na profesi a zaměstnavatele se v Česku v loňském třetím čtvrtletí přitom meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy