Díla za miliony korun se budou dražit on-line. Podívejte se na největší favority

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková - za podpory: logo Kodl
21. 11. 2020 16:54
Obdivovatelé výtvarného umění i zájemci o investice do vzácných děl budou letos jednu z nejvýznamnějších aukcí roku sledovat zřejmě přes obrazovku. Z pražského Žofína ji bude on-line přenášet Galerie Kodl, která má v nabídce opět řadu zajímavých "kousků". Podívejte se na ty nejvzácnější.
František Muzika: Velký Elsinor XI
František Muzika: Velký Elsinor XI | Foto: Galerie KODL

Poválečná díla

V nabídce jsou také poválečné práce Josefa Šímy. Dílo "Svah paměti" zaujme podle odborníků malířsky mistrným způsobem uchopenou světelnou režií koloritu, plasticitou malby a celkovým až mystickým vyzněním. Sugestivní obraz "Větrný prostor" reprezentuje Šímovo významné poválečné, sběratelsky teprve nedávno doceněné období.

Unikátní kolekci tvoří díla Františka Muziky, z nichž každé představuje lehce odlišnou polohu jeho poválečné tvorby. Mezi nejzajímavější patří uchvacující a velice vzácné plátno "Zrození Venuše" nebo mimořádně působivý velkoformátový olej "Velký Elsinor XI".

Hned několik děl pak zastupuje poválečnou tvorbu Mikuláše Medka. "Malý klobouk na velké hlavě" z roku 1960 je podle aukčního katalogu ukázkou přeměny jeho výtvarného rukopisu k abstraktním formám, aniž by se však ještě vzdal figurativnosti námětu.

"Oproti tomu 'Sesutý signál' vyvolávaný za šest milionů, datovaný rokem 1963 prezentuje potřebu zachytit zejména Medkův vnitřní pocit, cosi nehmatatelného, což vyústilo v postupné stupňování dramatičnosti a apelativního účinku jeho malby," uvádí se v katalogu.

 

Právě se děje

Další zprávy