Díky břidlici budou USA do pěti let těžit více ropy než Rusko. Ohrozí dominanci Saúdů

ČTK ČTK
13. 3. 2019 11:07
Spojené státy se díky masivnímu rozvoji těžby ropy z břidličných formací stanou v příštích pěti letech motorem růstu nabídky ropy na světovém trhu. Do roku 2024 předstihnou Rusko a ohrozí pozici Saúdské Arábie jako největšího světového vývozce ropy. Uvedla to v úterý Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve zprávě, která analyzuje trh s ropou a výhled na příštích pět let.
Ropa. Ilustrační foto.
Ropa. Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Těžba ropy včetně plynových kondenzátů a dalších uhlovodíků v USA do roku 2024 podle IEA vzroste na 19,6 milionu barelů denně z 15,5 milionu vloni. Samotná těžba ropy se zvýší na 13,7 milionu barelů denně z téměř 11 milionů loni.

I když globální růst poptávky po ropě zpomalí, zejména kvůli oslabení v Číně, v příštích pěti letech poptávka v průměru poroste každoročně o 1,2 milionu barelů denně. V roce 2024 by měla dosáhnout 106,4 milionu barelů denně.

Vrchol poptávky po ropě navíc podle IEA zatím není na dohled, klíčovou hnací silou poptávky zůstane petrochemie a letecké palivo, zejména ve Spojených státech a v Asii. Poptávka po těchto produktech bude více než kompenzovat oslabení zájmu o benzin způsobené vyšší efektivitou i orientací na elektromobily.

Globální trhy s ropou nyní procházejí obdobím mimořádných změn s dlouhodobým dopadem na energetickou bezpečnost a rovnováhu na trhu, uvádí IEA. Za světovou expanzí nabídky stojí zejména USA, růst je ale zřetelný i v dalších zemích mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Například v Brazílii, Norsku či Guyaně.

Spojené státy díky bezprecedentnímu rozvoji břidlicového sektoru loni zvýšily těžbu o 2,2 milionu barelů denně. Do roku 2024 přidají další čtyři miliony barelů a jejich podíl na celkovém nárůstu kapacit bude činit 70 procent.

Postavení předního světového těžaře si upevní Irák, který se podle prognózy IEA stane třetím největším zdrojem nové nabídky a motorem růstu v rámci OPEC.

Zvýšení těžby bude muset kompenzovat výrazné výpadky z Íránu a Venezuely, jakož i z Libye, kde je situace stále nestabilní.

"Pro odvětví těžby ropy jsou to mimořádné časy, protože geopolitika se na trzích ropy stává čím dál důležitějším faktorem a globální ekonomika zpomaluje," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. "Všude, kam se podíváme, se začínají objevovat noví hráči," pokračoval Birol. "To platí zvláště pro Spojené státy, které jsou z hlediska zvyšování nabídky zdaleka největším šampionem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy