Digitalizace i méně změn v legislativě. Havlíček představil vylepšení pro podnikatele

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 12. 2019 13:51
České podnikatele čeká v příštím roce řada změn, které jim pomohou. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na úterní tiskové konferenci. Zmínil mimo jiné zúžení změn legislativy na dva termíny v kalendářním roce, zavedení online formulářů nebo rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na zbylé obory.
Foto: Jakub Plíhal

Zejména malým firmám by mělo ulevit, že od 1. ledna bude změna legislativy omezena na dva termíny ročně, a to 1. ledna a 1. července. Podle Havlíčka ročně dochází k 50 až 100 změnám.

Ministerstvo také pokračuje v digitalizaci. Zhruba 1400 formulářů najdou podnikatelé na jednom místě na webu businessinfo.cz/formulare. Podle ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavla Vinklera se navíc připravuje na rok 2021 zcela nové řešení registru živnostenského podnikání, řekl.

Hospodářská komora upozornila, že ve výčtu změn chybí bezplatné zpřístupnění Právního elektronického systému pro podnikatele. Ministr to údajně firmám a živnostníkům slíbil letos květnu, ale jednání v této věci nepokročila, řekl ČTK mluvčí komory Miroslav Diro. "S Hospodářskou komorou jejich systém PES pochopitelně řešíme. Je v několika věcech docela zajímavý. Víceméně koncentruje všechny povinnosti státu na jednom místě, není to úplně odlišné od toho, co my máme na businessinfo.cz," řekl ministr.

Ministerstvo připomnělo, že minimální zdravotní pojištění bude od příštího roku 2352 korun, tato částka měsíčně se bude odvádět od února, platí se zpětně. Půjde o 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy. "Od dubna se rovněž změní minimální výše záloh na pojistné na důchodové pojištění, nově se bude jednat o 2544 korun měsíčně, tedy 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy. S Novým rokem se rovněž zvýší minimální mzda, a to na 14 600 korun ze současných 13.350 korun," dodal Havlíček.

Havlíček zmínil rovněž květnové rozšíření EET, které se bude týkat například řemeslníků, advokátů, účetních, lékařů a taxikářů.

Podnikatelé, kteří mají hotovostní tržby do 600 000 korun ročně, nejsou plátci DPH a nemají víc než dva zaměstnance, budou moct od 1. února požádat o výjimku a tržbu nadále evidovat "papírově". Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Podle Svazu průmyslu a dopravy musí EET fungovat ve prospěch podnikatelů a narovnávat podnikatelské prostředí. "Svaz průmyslu ho podporoval s tím, že žádal, aby data získaná díky evidenci tržeb byla dostupná v nově připravovaném daňovém portálu ministerstva financí Moje daně, a podnikatelé mohli například využít předvyplněná přiznání. Toto zjednodušení ale určitě nepřijde příští rok," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Havlíček dodal, že v přípravě je také zavedení paušální daně pro živnostníky a další podnikatele z řad OSVČ s obratem do jednoho milionu korun. "Podle plánu se má zavést v roce 2021," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy