Chudoba trápí v Česku devět lidí ze sta

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 28. 5. 2014 12:38
Rodinná dovolená nepřipadala v roce 2013 v úvahu pro 39,8 procenta domácností, ukazují data Českého statistického úřadu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Příjmovou chudobou je v Česku ohroženo více než tři čtvrtě milionu osob. Méně než 9674 korun za měsíc, což je aktuálně stanovená hranice chudoby, si v roce 2013 vydělalo 885,9 tisíce lidí. To je téměř devět procent obyvatel.

Počet ohrožených příjmovou chudobou se nicméně meziročně snížil o 104,4 tisíce osob, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Ke snížení došlo hlavně díky nárůstu příjmů nejchudších vrstev obyvatel.

Nejvíce osob, které ohrožuje chudoba, najdeme mezi nezaměstnanými - problém má 44,5 procenta z nich. Ve skupině nepracujících důchodců trpí chudobou 6,1 procenta osob, mezi zaměstnanými pak 4 procenta. „Jsou to lidé, kteří se snaží, ale nevydělají si dostatečně,“ říká Jaromír Kalmus z ČSÚ s tím, že podíl této skupiny roste.

Nejvíce ohrožených osob pochází z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Jak je na tom Česká republika ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie, zatím není jasné, protože další země ještě data nezveřejnily. V roce 2012 ale česká míra chudoby patřila v EU k nejnižším.

Polovina nezaměstnaných pod minimem

Zatímco míra chudoby oproti předchozímu roku poklesla, podíl domácností, které hospodaří s příjmy pod životním minimem, se zvýšil z 3,8 na 4,2 procenta.

"Tento nárůst souvisí zejména se změnou stanovených částek životního minima, které se v roce 2012 zvýšily z 3 126 Kč na jednotlivce na 3 410 Kč," stojí ve zprávě ČSÚ. Podíl domácností, které hospodaří pod touto hranicí, rostl především u nezaměstnaných, kde přesáhl 48 procent.

Nečekané výdaje? Pro dvě pětiny Čechů problém

Takzvanou materiální deprivací loni trpělo 6,6 procenta české populace. Problém se týkal hlavně neúplných rodin, uvádí ČSÚ.

Tento ukazatel se hodnotí podle toho, zda si domácnost může dovolit celkem devět položek, například barevnou televizi, jíst maso každý druhý den, zaplatit si týdenní dovolenou nebo uhradit neočekávaný několikatisícový výdaj (podle dotazníku ČSÚ 9400 Kč).

Pokud domácnosti chybí čtyři a více položek, lze ji označit za materiálně deprivovanou.

Například se zaplacením neplánovaného výdaje mělo problém 43,2 procenta Čechů. Pro srovnání: v roce 2009 tento podíl činil 39,5 procenta.

Rodinná dovolená nepřipadala v roce 2013 v úvahu pro 39,8 procenta domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy