Developeři zavětřili nový byznys. Staví luxusní studentské koleje, zájem je u cizinců

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
24. 9. 2020 6:32
V posledních letech přitahují zájem developerů investice do moderních studentských rezidencí, které mají nabídnout větší komfort než klasické koleje. V Praze vzniká takový projekt třeba na Petřinách, obdobný ubytovací komplex byl nedávno zkolaudován v Holešovicích. Koleje vzhledem k ceně míří spíš na zahraniční studenty, nicméně za moderní dočasné bydlení si umí připlatit už i čeští vysokoškoláci.

"Koncept je pro investory atraktivní a cílí primárně na zahraniční studenty," míní Hana Kollmannová, manažerka nadnárodní poradenské společnosti JLL.

Soukromé studentské ubytování na Petřinách staví společnost J&T Real Estate. Projekt zvaný Commenius tak vzniká v lokalitě, kde mají dlouholetou tradici studentské koleje Univerzity Karlovy - Hvězda a Větrník. 

"Tradiční lokalita studentského bydlení na Petřinách k tomuto záměru přímo vybízí. Představy o studentském bydlení jsou dnes výrazně odlišné od dejme tomu 80. let minulého století, kdy ani nebylo možné si z čehokoli vybírat," řekl pro on-line deník Aktuálně.cz Jiří Ochetz, ředitel marketingu J&T Real Estate. 

Firma již získala územní rozhodnutí, nyní tak čeká ještě na stavební povolení. Počítá s tím, že by moderně zařízené koleje v Praze 6 mohly stát v roce 2023. Vzniknou na pozemku bývalé menzy, kterou čeká demolice.

Podle Ochetze jde ruku v ruce s kupní silou dnešních studentů zvyšující se poptávka po kvalitních službách a standardech. "Právě s tímto předpokladem projekt stavíme a věříme si, že ho úspěšně umístíme na trh. Ať už formou prodeje, nebo pronájmů," doplnil Ochetz.

8000 za dvoulůžkový pokoj

Jak se budou pohybovat ceny nájmů nebo prodeje, Ochetz neuvedl. Podle Kollmannové bude ale ubytování cílit spíše na studenty ze zahraničí - podobně jako třeba Student House Botič, který již sedmým rokem funguje ve Vršovicích. V domě o 164 lůžkách tvoří čeští nájemníci jen deset procent celkové kapacity, jak pro Aktuálně.cz uvedla ředitelka Student Housu Botič Helena Dušková Freudová. 

Za dvoulůžkový pokoj tu student zaplatí 290 korun na noc, tedy za měsíc kolem devíti tisíc. V jednolůžkovém pokoji ho jedno přespání vyjde na 340 korun, tedy na více než deset tisíc.

S podobným ceníkem přišel i komplex Student House, který vyrostl v Holešovicích a v září začal ubytovávat první studenty. Původně měl otevřít už v prvním čtvrtletí tohoto roku. "Ceny jednotlivých pokojů se pohybují podle velikosti a umístění v budově. Měsíční cena dvoulůžkového pokoje začíná na zhruba 16 236 korunách, tedy 8118 korunách pro jednoho studenta, a cena jednolůžkového orientačně na 12 000 korunách," sdělila mluvčí Karlín Group Hana Samuelová. Student House je projektem právě tohoto developera, a to ve spolupráci s německou firmou International Campus. 

Pro porovnání: například na kolejích Univerzity Karlovy zaplatí vysokoškolák za vlastní pokoj většinou kolem 250 Kč a za dvoulůžkový kolem 200 Kč na noc, pokud počítá s dvouměsíčním pobytem. Pokud se student ubytuje standardně na celý akademický rok, ceny spadnou ještě níž, někde i na 120 korun za noc (za samostatný pokoj). Řada vysokoškoláků volí místo kolejí také variantu podnájmu v jednom bytě s vícero lidmi.

Podle serveru Bezrealitky.cz si nicméně v tomto akademickém roce někteří zájemci o studentské ubytování připlatí, na druhou stranu v Praze, Plzni a Zlíně ceny oproti loňsku padaly. 

Rychlá wi-fi i vlastní koupelny jsou samozřejmost

Také Samuelová z Karlín Group potvrzuje, že moderní studentské koleje, které označuje za světový trend, mají přilákat hlavně zahraniční klientelu. O ty v Holešovicích mají podle ní v současné době zájem hlavně španělští a ruští studenti, čeští ale taktéž. 

"Studenti chtějí samozřejmě využívat pozitiv sdíleného bydlení, ale zároveň už hledají i určitý komfort v podobě například vlastní koupelny nebo kuchyňky, výkonnou wi-fi, vybavené pokoje. Důležitou roli podle nás hraje i bezpečnost studentů, a to především z pohledu rodičů zahraničních studentů, kteří nemusí znát místní prostředí," domnívá se Samuelová. 

Analytička poradenské společnosti Savills Lenka Pechová míní, že si developeři v Česku berou příklady ze sousedních zemí, kde soukromé studentské bydlení dosahuje vysoké obsazenosti a zároveň je atraktivní alternativou pro investory. "Univerzitní města mají trvalou poptávku po nájemních bytech, protože vysokoškoláci budou vždy potřebovat bydlení. V Praze je sektor PBSA (soukromá účelová zařízení pro ubytování studentů, pozn. red.) stále poměrně nový a trh ještě není nasycen," myslí si Pechová. 

Video: Jsme extrémně neschopní povolit jakoukoliv stavbu. Už nemůže být hůř, říká Kasl

Nový stavební zákon je promarněná příležitost, je mi líto práce lidí, kteří tomu dali dva roky, míní předseda České komory architektů Jan Kasl. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy