T-Mobile v Česku posílí, mateřská firma kupuje GTS

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 11. 2013 9:35
Deutsche Telekom koupil GTS Central Europe za 546 milionů eur.
Hlavní budova firmy Deutsche Telekom
Hlavní budova firmy Deutsche Telekom | Foto: Deutsche Telekom

Berlín - Německý operátor Deutsche Telekom koupil telekomunikační společnost GTS Central Europe za 546 milionů eur, tedy za téměř 15 miliard korun.

Společnost GTS působí rovněž v České republice, v minulosti se o ni zajímala investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Deutsche Telekom touto akvizicí posílí svou pozici ve střední a východní Evropě. Skupina GTS je v tomto regionu jedním z předních poskytovatelů řešení založených na infrastruktuře a vlastní a provozuje rozsáhlou optickou síť a datová centra pokrývající celý region. V roce 2012 vykázala GTS tržby ve výši 347 milionů eur.

T-Mobile v Česku akvizicí GTS posílí v segmentu pevných linek. „T-Mobile akvizicí výrazně posiluje pozici ve fixním trhu v ČR a ukazuje, že chce být plnohodnotnou konkurencí Telefóniky. Doposud byl T-Mobile největším konkurentem pouze v oblasti mobilních služeb a ve fixních službách se rozkoukával," komentuje obchod Pavel Halfar, šéf telekomunikační společnosti ha-vel.

"Nyní bude moci využít bázi zákazníků GTS pro doprodej mobilních služeb těmto zákazníkům a lépe utilizovat síť GTS k získání fixních zákazníků a doprodeji fixních služeb svým mobilním zákazníkům," dodává Halfar.

"Tato akvizice posiluje naši schopnost poskytovat inovativní celoevropské přeshraniční telekomunikační služby. Naše stávající lokální společnosti v České republice a Polsku, které se zatím zaměřují primárně na mobilní služby, budou profitovat zejména z dodatečné fixní infrastruktury. Také proto GTS představuje ideální přírůstek do našeho portfolia," uvedla členka představenstva německé společnosti Claudia Nematová.

"Pokládáme Deutsche Telekom za nejlepšího partnera pro GTS a velmi oceňujeme všechny výhody a příležitosti, které transakce přinese jak zákazníkům, tak zaměstnancům," dodal generální ředitel GTS Danny Bottoms.

Deutsche Telekom koupil GTS od konsorcia mezinárodních investičních firem, které zahrnuje například Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital a M/C Partners. Slovenská aktiva GTS si dosavadní majitelé ponechají.

 

Právě se děje

Další zprávy