Deutsche Bank nebude u přepážek vydávat hotovost. Klienti si už stejně odvykli, tvrdí

ČTK ČTK
9. 6. 2022 8:21
Deutsche Bank přestane v budoucnu ve většině poboček vydávat hotovost u přepážky. Podle vedení největší německé banky je to příliš nákladné a klienti už si stejně odvykli. Týdeník Der Spiegel napsal, že krok oznámil koncem května na neveřejné investorské konferenci šéf obchodu s domácími soukromými zákazníky Lars Stoy a mluvčí firmy ho nyní potvrdila.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Hlavním úkolem pobočky je prodej," řekl Stoy. "Poradenství klientům v oblasti investic, hypoték, do určité míry spotřebitelských úvěrů a pojištění, pak budou pobočky znovu ziskové," dodal.

Hotovost se Deutsche Bank podle plánů chystá ve střednědobém horizontu nabízet jen v několika velkých centrech. Ve většině poboček banky pak budou bankovky dostupné pouze z bankomatů.

Banka uvedla, že plán je také reakcí na změny v chování zákazníků. Pokud jde o placení a manipulaci s hotovostí, "je patrný jasný trend k bezhotovostním platbám", uvedla společnost. Zákazníci si podle ní mohou hotovost opatřit v "široké síti bankomatů" a peníze lze vybírat také při nákupu v mnoha supermarketech nebo na čerpacích stanicích.

Dorothea Mohnová z německého Federálního sdružení spotřebitelských organizací hovoří o kroku zpět ve vztahu ke spotřebitelům. "Služba výdeje hotovosti by měla zůstat zachována tam, kde pobočky ještě jsou," uvedla Mohnová a dodala, že by se o to měli zasadit politici.

Počet bankovních poboček v Německu už roky klesá. Řada úvěrových institucí výrazně protřídila svou pobočkovou síť i proto, že stále více zákazníků provádí transakce na internetu. Některé banky dokonce účtují za vydání bankovek na přepážce poplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy