Deutsche Bank má rekordní ztrátu. Zruší 15 tisíc pracovních míst a opustí deset zemí

ČTK Pavla Adamcová ČTK, Pavla Adamcová
Aktualizováno 29. 10. 2015 10:59
Banka do výsledků zahrnula rozsáhlé odpisy v divizi investičního bankovnictví a drobných bankovních služeb Postbank. Ve snaze vrátit se do zisku plánuje německý bankovní gigant zrušit desítky tisíc pracovních míst a stáhnout se z deseti zemí, například Dánska, Finska, Norska, Malty nebo Nového Zélandu. Banka je navíc odhodlána akcionářům poprvé od poválečné obnovy Německa nevyplatit dividendu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ve třetím čtvrtletí prodělala rekordních šest miliard eur (téměř 163 miliard korun). Ve snaze obnovit svou ziskovost společnost podle listu Financial Times hodlá v příštích letech zrušit celkem 15 000 pracovních míst a ukončit své působení v deseti státech. V rámci úspor také akcionářům za roky 2015 a 2016 nevyplatí dividendu, znovu by ji mohli dostat až za rok 2017.

Za vysokou ztrátou jsou zejména rozsáhlé odpisy spojené s omezením divize investičního bankovnictví a v divizi drobných bankovních služeb Postbank, ale také právní náklady. Banka v současnosti čelí vyšetřování kvůli podezření z manipulace s měnovými kurzy a z obchodních styků s Íránem navzdory embargu. Nový šéf banky John Cryan označil hospodářské výsledky ve třetím čtvrtletí letošního kroku za velké zklamání.

Firma v současnosti zaměstnává kolem 100 000 lidí. Plán na rušení pracovních míst se týká 9000 zaměstnanců Deutsche Bank na plný úvazek a 6000 externích pracovníků. Během příštích dvou let rovněž hodlá prodat aktivity zaměstnávající 20 000 lidí. To se týká zejména dříve ohlášeného prodeje divize Postbank.

V plánu je také omezení počtu klientů investičního bankovnictví na polovinu. Společnost zároveň plánuje modernizaci technologií.

Deutsche Bank v rámci nové strategie do roku 2020 omezí své mezinárodní aktivity a zaměří se spíše na ty regionální. Stáhne se z deseti zemí - například z Argentiny, Chile, Peru, Mexika, Uruguaye, Dánska, Finska, Norska, Malty nebo Nového Zélandu.

Cryan na tiskové konferenci podle serveru CNBC potvrdil, že nejdůležitějším trhem pro banku zůstane Německo.

Deutsche Bank předpokládá, že úsporná opatření povedou ke snížení nákladů o 3,8 miliardy eur ročně. Vyžádají si však jednorázové výdaje v rozsahu od tří do 3,5 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy