Deutsche Bank čelí kritice, že se nestáhla z Ruska. Podporujeme tu firmy, hájí se

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 3. 2022 17:06
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank čelí kritice z řad investorů a politiků kvůli tomu, že navzdory invazi Moskvy na Ukrajinu zůstává v Rusku. Banka se hájí tím, že případný odchod by odporoval jejím hodnotám. Tvrdí, že v Rusku musí nadále poskytovat podporu nadnárodním firmám, které v zemi podnikají.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

"Často se nás ptají, proč se z Ruska nestáhneme úplně. Odpovědí je, že by to bylo v rozporu s našimi hodnotami," uvedl šéf Deutsche Bank Christian Sewing ve sdělení zaměstnancům. "Máme klienty, kteří nemohou odejít z Ruska ze dne na den," dodal.

Ve čtvrtek ukončení aktivit v Rusku ohlásily první velké americké banky, Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Zvýšilo to tlak na konkurenty, aby učinili stejný krok, napsala agentura Reuters.

Setrvání Deutsche Bank v Rusku "je v naprostém rozporu s mezinárodní podnikatelskou komunitou a vyvolá odpor, ztrátu reputace a obchodů na Západě", myslí si investor Bill Browder, který roky vede kampaň za odhalování korupce v této zemi. "Byl bych překvapen, kdyby si tuto pozici dokázali udržet, protože situace na Ukrajině se stále zhoršuje," dodal.

Bývalý poslanec Spolkového sněmu a významný bojovník proti finanční kriminalitě Fabio De Masi připomněl, že Deutsche Bank má úzké vazby na ruskou elitu, přičemž mnozí příslušníci této elity čelí protiruským sankcím.

Německá banka uvedla, že v posledních letech omezila své působení v Rusku. Tento týden nicméně zveřejnila, že její úvěrové riziko vůči této zemi činí 2,9 miliardy eur (bezmála 73 miliard korun). Banka v Rusku také provozuje technologické centrum s přibližně 1500 zaměstnanci. V prosinci navíc otevřela novou hlavní kancelář v Moskvě, což podle jejího tehdejšího vyjádření představovalo "významnou investici a závazek vůči ruskému trhu".

Největší německá banka měla už dříve ve spojení s Ruskem problémy. Regulátoři ve Spojených státech a Británii Deutsche Bank vyměřili pokuty v hodnotě zhruba 630 milionů dolarů (14,4 miliardy korun) kvůli praní špinavých peněz z Ruska. Klienti Deutsche Bank podle regulátorů v letech 2011 až 2015 nezákonně převedli z Ruska kolem deseti miliard dolarů (přes 229 miliard korun) pomocí akcií, které nakupovali a prodávali prostřednictvím poboček banky v Moskvě, New Yorku a Londýně. Německá banka uvedla, že "vyšetřování stále probíhá".

 

Právě se děje

Další zprávy