Děti mohou díky novému projektu pomáhat četbou

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 4. 2011 16:00
Mladí čtenáři mohou každou přečtenou knihou přispět padesátikorunu na dobrou věc
Alena Ježková a Martin Roman představují projekt veřejnosti.
Alena Ježková a Martin Roman představují projekt veřejnosti. | Foto: Fórum dárců

Praha - České charitativní prostředí je od pátku bohatší o další unikátní charitativní projekt. Iniciativa nazvaná Čtení pomáhá pomůže hned dvakrát. Děti a dospívající bude motivovat ke čtení a ještě přispěje na dobrou věc.

Každý čtenář do 18 let, který přečte některou z doporučených knih a potvrdí to krátkým testem, získá pomyslnou odměnu padesáti korun a bude si moci vybrat, na kterou z dvanácti charitativních sbírek chce přispět. 

Pomoci je možné například fyzicky postiženým dětem, seniorům, opuštěným zvířatům nebo příspět na výcvik asistenčního psa či na operaci očí dětí v Africe.

Projekty garantují renomované neziskové organizace, na jejichž výběr a důvěryhodnost dohlíží Fórum dárců.

"Děti potřebují dobré srdce stejně jako chytrou hlavu. Čtení může hodně přispět k obojímu, samotné ale nestačí. Je třeba, aby byly děti od útlého věku vedeny k empatii a ohledům k druhým. Projekt Čtení pomáhá se mi moc líbí, protože spojuje dvě moc důležité věci," uvedla dlouholetá ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousová při zahájení projektu.

Čtenáři rozdělí deset milionů korun

Mladí čtenáři letos rozdělí 10 milionů korun. Nejprve se ale musí zaregistrovat na stránkách ctenipomaha.cz, kde prostřednictvím krátkého testu prokážou, že vybranou knihu skutečně četli. Pak už si pouze vyberou, na kterou z dvanácti sbírek chtějí přispět, a peníze pomyslně odešlou.

Pomoci je možné například nevidomé Pavlínce.
Pomoci je možné například nevidomé Pavlínce. | Foto: Fórum dárců

"Testové otázky nejsou v žádném případě intuitivní a neptají se pouze na povrchové znalosti. Skutečně prověří, kdo knihu přečetl. Navíc čtenář se ve svých odpovědích nesmí splést ani jednou. Dokud neprojde testem se stoprocentní úspěšností, systém ho nepustí dál. Věřím, že tento projekt přivede děti ke čtení a že to pro ně bude zajímavá kombinace příjemného a potřebného," vysvětlil iniciátor programu Martin Roman.    

Vyhrály Děti z Bullerbynu

Knihy zařazené do projektu byly zvoleny v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. Předvýběr ale provedla porota, v níž mimo jiné zasedli: Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu.

Hlavní slovo ale nakonec mělo osm tisíc hlasujících. Ve všech věkových kategoriích zvítězily Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové před Záhadou hlavolamu od Jaroslava Foglara

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy