Nelegální "satelit" sledují tisíce Čechů. Operátoři se zaměří na prodejce pirátské techniky

ČTK ČTK
22. 5. 2017 11:23
V České republice jsou statisíce satelitních přijímačů, které umožňují pirátský příjem satelitního vysílání. Skrze tyto přijímače sledují desítky tisíc lidí nelegálně televizní programy. Donedávna nebylo obchodování s uzpůsobenými satelitními přijímači riskantní, Evropský soudní dvůr ale rozhodl, že prodej multimediálních přehrávačů, které umožňují pirátský streaming, je protiprávní. To bude mít své důsledky i v České republice.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Česku využívají pirátský příjem satelitního televizního vysílání desítky tisíc lidí. Přijímačů, které nelegální sledování placených satelitních programů umožňují, je v tuzemských domácnostech 200 až 300 tisíc, využívaná k tomuto účelu je ale menšina z nich. Vyplývá to z údajů satelitní televize Skylink.

Pirátské sledování audiovizuálního obsahu probíhá prostřednictvím sdílení přístupových karet pro satelitní příjem. Sdílení karet umožňuje na nelicencovaném satelitním přijímači bez přístupové karty sledování kódované programové nabídky satelitních operátorů. Dovozem a prodejem těchto přijímačů vznikly satelitním provozovatelům ztráty ve stovkách milionů korun.

"Zdaleka ne všichni přijímače využívají k pirátskému příjmu televizních programů. Lze však říci, že rozvoj internetu a technologií s sebou přináší nové formy pirátství, a my se domníváme, že pirátský příjem velmi rychle roste," uvedl člen představenstva firmy M7 Group, která Skylink provozuje, Jaromír Glisník.

Prodej přijímačů uzpůsobených pro neautorizované sdílení přístupu dosud považovali prodejci a distributoři satelitní techniky za velmi málo riskantní a právně obtížně napadnutelný. Evropský soudní dvůr ale nedávno rozhodl, že prodávat multimediální přehrávače umožňující pirátský streaming je protiprávní, což by mělo mít důsledky i pro prodej zařízení umožňujících pirátský příjem v České republice.

"Rozhodnutí Soudního dvora EU znamená, že se zásadně zvyšuje šance na právní postih prodejců pirátského hardware. Rozsudek poskytuje specializovaným agenturám možnost udělat z potírání distribuce pirátských přijímačů zajímavý zdroj příjmu. Stačí zdokumentovat prodejní aktivity konkrétního distributora či prodejce a za předem sjednanou provizi soudně vymoci příslušnému satelitnímu operátorovi tučné odškodné," dodal Glisník.

Největší tuzemská satelitní platforma Skylink má celkem v ČR a na Slovensku 1,65 milionu zákazníků, z toho asi jeden milion připadá na Česko. Jeden milion uživatelů platí měsíční servisní poplatek a 650 000 si předplácí některý z programových balíčků.

 

Právě se děje

Další zprávy