Prestižní Financial Times mění majitele. Kupují je Japonci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 23. 7. 2015 16:16
Vydavatelství Pearson potvrdilo, že prestižní deník po 58 letech prodává.
List Financial Times je na prodej.
List Financial Times je na prodej. | Foto: Financial Times

Londýn / New York - Britské vydavatelství Pearson po šedesáti letech vlastnictví prodává prestižní list Financial Times.

Kupcem je japonský mediální dům Nikkei (Nihoi Kenzai Šimbun), zaplatí 1,31 miliardy dolarů.

Německé vydavatelství Axel Springer, kterému patří například deníky Bild nebo Die Welt, dementovalo zprávu některých německých médií, že má o deník zájem.

Vydavatelství Pearson se chce podle anonymního zdroje dále zaměřovat hlavně na oblast vzdělávání a média zcela opustit. Financial Times vlastnilo od roku 1957.

Ranní káva nad Financial Times.
Ranní káva nad Financial Times. | Foto: Reuters

Bývalá ředitelka vydavatelství Marjorie Scardinová prodej odmítala, ale strategie se změnila v roce 2013, kdy ji ve vedení firmy vystřídal John Fallon.

Ekonomicky zaměřený list se vyznačuje lososovou barvou papíru, kterou se odlišuje od ostatních už od roku 1893. Začal vycházet o pět let dříve.

Financial Times mají nyní 720 tisíc předplatitelů, z toho sedmdesát procent tvoří čtenáři na webu, který je celý zpoplatněn. Mnozí mediální analytici se podle agentury Reuters domnívají, že list i přes to, že poměrně úspěšně "naskočil" do digitální éry, není příliš ziskový.

Pearson nezveřejňuje žádné údaje o ziskovosti či ztrátovosti listu.

 

Právě se děje

Další zprávy