Den D pro euro. "Tištění peněz" má rozhýbat ekonomiku

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 1. 2015 6:30
Praktický průvodce před očekávaným rozhodnutím Evropské centrální banky. V boji s deflací zřejmě vytasí novou zbraň - takzvané kvantitativní uvolňování.

Proč pokles cen škodí ekonomice?

Slevy. Ilustrační foto
Slevy. Ilustrační foto | Foto: Veronika Skálová

Hlavní příčinou současné záchranné "mise" ECB (ale i toho, že Česká národní banka intervenovala s cílem oslabit korunu) je strach z nulové, nebo dokonce záporné inflace – neboli deflace. 

Proč je deflace takovým strašákem a proč by se z ní domácnosti neměly automaticky radovat? Při klesajících cenách totiž lidé méně utrácejí.

S klesající spotřebou se snižuje i výroba. Firmy pak potřebují od zaměstnanců méně práce, což vede k poklesu mezd nebo k propouštění. A deflační spirála pokračuje - jestliže se domácnostem snižuje příjem, tak s utrácením nadále otálejí. Pokles cen nepomáhá ani dlužníkům. Při splácení svých starších půjček musí totiž stále vracet původní částku, i když mají vzhledem k poklesu cen i mezd méně peněz.

Kritikové však argument, že by domácnosti masově odkládaly nákupy jen kvůli naději, že za několik měsíců nakoupí o desetiny procenta levněji, pokládají za nesmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy