Dell kupuje datové úložiště ECM za rekordních 67 miliard dolarů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 12. 10. 2015 14:41
Jde o největší převzetí v historii technologického odvětví. Dohoda by měla posílit pozici Dellu v podnikové sféře. K podobnému modelu již přistoupili i konkurenti jako Hewlett-Packard či IBM.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Třetí největší výrobce počítačů na světě, americká společnost Dell Inc., se dohodl na koupi jedničky v oboru ukládání a správy firemních dat, firmy EMC Corp. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) a je největším převzetím v technologickém sektoru v historii, napsala agentura Bloomberg.

Převzetí má Dellu pomoci udržet krok s dobou a posílit pozici mezi firemními klienty v době, kdy se zakladatel Michael Dell snaží přeměnit firmu založenou v roce 1984 na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupili v minulosti i další počítačoví giganti jako Hewlett-Packard či IBM.

Společnosti dnes ve společném prohlášení uvedly, že akcionáři EMC obdrží za jednu akcii zhruba 33,15 dolaru v hotovosti a ve zvláštních akciích. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

"Spojení Dellu a EMC vytváří mocnost v oblasti podnikových řešení," uvedl zakladatel a šéf Dellu Michael Dell. Ten bude generálním ředitelem a předsedou správní rady sloučené společnosti. Ústředí sloučené společnosti bude v Hopkintonu v americkém státě Massachusetts, kde v současnosti sídlí EMC.

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také akcionářům EMC. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017.

Pokud jde o EMC, akvizice řeší mimo jiné otázku nástupnictví jejího šéfa a předsedu rady Joea Tucciho (68), který se už nějakou dobu připravoval k odchodu. Tucci v obou funkcích zůstane do dokončení dojednaného obchodu.

EMC, jejíž tržní hodnota se v současnosti pohybuje okolo 50 miliard dolarů, je nyní pod tlakem kvůli požadavku investora a akcionáře Elliott Management Corp., který chce, aby firma oddělila do samostatného subjektu svoji divizi VMware Inc.

Dell byl podle údajů výzkumné společnosti International Data Corp. ve druhém čtvrtletí třetím největším výrobcem osobních počítačů na světě za firmami Lenovo Group a HP.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy