Déle než rok hledá práci přes 136 tisíc nezaměstnaných

Petr Kučera Petr Kučera
3. 11. 2014 10:50
Oproti stejnému období loňského roku klesl počet dlouhodobě nezaměstnaných o téměř 25 tisíc osob, uvedl Český statistický úřad.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Déle než jeden rok bez práce je 136,5 tisíce obyvatel České republiky. Dlouhodobě nezaměstnaní lidé se tak podílejí více než dvěma pětinami (43,7 procenta) na počtu osob aktivně hledajících práci. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za letošní třetí čtvrtletí.

Oproti stejnému období loňského roku nicméně počet dlouhodobě nezaměstnaných klesl o téměř 25 tisíc osob.

Celkový počet nezaměstnaných podle Českého statistického úřadu v letošním třetím čtvrtletí dosáhl 312,7 tisíce osob, z toho jsou 170,9 tisíce žen. Meziročně to znamená pokles o téměř 57 tisíc lidí.

Jen ti, kdo aktivně hledají

Čísla od statistiků uvádějí nižší nezaměstnanost než měsíční údaje od úřadů práce, protože pracují s jinou definicí. Český statistický úřad vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO), která je jednotná pro celou Evropskou unii a pracuje s ní i unijní úřad Eurostat. Za nezaměstnané považuje jen osoby, které v referenčním období neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů.

Obecná míra nezaměstnanosti v Česku podle definice ILO ve věkové skupině osob od 15 do 64 let činila ve třetím čtvrtletí šest procent, oproti minulému roku se snížila o 1,1 procentního bodu. Česká republika se tak nadále drží mezi pěti státy EU s nejnižší nezaměstnaností, v září byla dokonce na třetím místě za Německem a Rakouskem.

Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (21,2 procenta), nadprůměrná je i mezi lidmi se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (6,7 procenta). Mezi středoškoláky s maturitou jsou bez práce 4,6 procenta lidí, mezi vysokoškoláky 3,3 procenta.

Dalších 129 tisíc osob podle Českého statistického úřadu nepracuje, aktivně práci nehledá, a nesplňuje tak podmínky ILO pro nezaměstnané, ale přitom uvádí, že by chtělo pracovat. Oproti loňskému roku je to o 10 tisíc méně. Většina lidí, kteří by chtěli pracovat, však nemůže ihned nastoupit do případného zaměstnání. Nejpozději do 14 dnů je schopno nastoupit 50,4 tisíce těchto osob.

Na úřadech práce je přes půl milionu osob

Podle Úřadu práce ČR klesl podíl nezaměstnaných v Česku během září na 7,3 procenta, před rokem dosahoval 7,6 procenta.

Na konci září hledalo zaměstnání podle statistiky úřadů práce 529 098 uchazečů, což je o 27 960 méně než v loňském září.

Počet volných pracovních míst nahlášených zaměstnavateli vzrostl na 56 556. To je o 15 134 více než před rokem.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok jen necelá pětina (18,3 %) uchazečů o zaměstnání, celkem 96 745 lidí, jejich podíl je zhruba stejný jako před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy