Dejte kus štěstí v Novém roce. Ověřeno darujspravne.cz

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
2. 1. 2011 16:38
Pomáhejte s Aktuálně.cz a darujsprávně.cz - podpořte ty, co Vaši pomoc potřebují
Například o.p.s. Pomocné tlapky se zabývá chovem a výcvikem asistenčních psů. Ty předává zdarma tělesně postiženým, ale i lidem nevidomým, neslyšícím a pacientům se záchvatovými onemocněními. Další společnosti najdete na www.darujspravne.cz/vanoce
Například o.p.s. Pomocné tlapky se zabývá chovem a výcvikem asistenčních psů. Ty předává zdarma tělesně postiženým, ale i lidem nevidomým, neslyšícím a pacientům se záchvatovými onemocněními. Další společnosti najdete na www.darujspravne.cz/vanoce | Foto: Aktuálně.cz, o.p.s. Pomocné tlapky

Charita - V období na přelomu roku se vždy objevuje řada veřejných sbírek, které žádají finanční podporu. Lidé jsou samozřejmě otevřenější přispět a pomoci, jenže s tím rostou i pochybnosti, jestli jdou Vaše peníze opravdu na správnou věc.

Podle čeho si vybrat a zároveň mít jistotu, že věnované peníze nepůjdou vniveč?

Deník Aktuálně.cz spolu s unikátním portálem darujsprávně.cz vám nabízí možnost, jak jednoduchou a hlavně prověřenou formou přispět na dobrou věc - online.

Prověřeno pro vás

Pod záštitou českého Fóra dárců, sdružujícího nejrenomovanější charitativní a veřejně prospěšné aktivity jsme pro vás vybrali aktuálně běžící sbírky i dlouhodobě prověřené charitativní projekty.

Darujsprávně.cz vám garantuje, že se peníze dostanou přímo k potřebným projektům.

Jak přispět?

Klikněte na speciální novoroční stránku na adrese www.darujspravne.cz/vanoce, kde je možné najít pohromadě všechny prověřené sbírky vážící se ke konci roku. Online na ně můžete rovnou přispět.

Každý si přitom může vybrat, jestli chce darovat na projekt v zahraničí anebo v regionu, ve kterém žije, v oblasti lidských práv nebo životního prostředí, anebo na podporu znevýhodněných dětí či na ochranu zvířat.

Přispět můžete například prostřednictvím platby kartou, které je zcela bez poplatků a bezpečná.

Stejně jednoduše si každý může zvolit, jak a kolik chce přispět. Ať se jedná o tradiční DMS zprávu, nebo on-line metody jako je platební brána pro platby kartou s 0% poplatkem, nebo třeba elektronická peněženka PaySec.

Jak poznám, že dávám těm správným?

Podle čeho tedy poznat kvalitní a transparentní veřejnou sbírku? Na portále darujspravne.cz musejí organizace dokládat následující:

- Mít zaregistrovanou platnou veřejnou sbírku;

- Doložit 2 roky kvalitního a transparentního fungování;

- Zveřejňovat přehledné výroční a finanční zprávy;

- Pravdivě a včas svoje dárce informovat o využití finančních prostředků;

- V případě jakýchkoliv nejasností ohledně využití prostředků doložit potřebné materiály;

Vyšší dar lze odečíst z daní

U fyzických osob je možné odečíst si dary od základu daně tehdy, pokud jejich úhrná hodnota dosahuje 2 % z příjmů anebo dosahují minimální roční výše 1000 Kč. Celkově lze odepsat maximálně 10 % z daňového základu. Způsob uplatnění odpočtu závisí na tom, jestli si dárce podává daňové přiznání sám, nebo přiznání daně nepodává a vyúčtování daně z příjmů za něj provádí zaměstnavatel.

Právnické osoby: odečíst si dary od daňového základy mohou rovněž právnické osoby v případě, že se jedná o částku dosahující alespoň 2 000 Kč (zde se jedná o minimální částku jednoho daru). Celkem je možné odečíst maximálně 5 % ze základu daně: V případě poskytnutí darů vysokým školám a veřejným výzkumným institucím, lze odečíst dalších nejvýše 5 %). Odpočet nemohou uplatnit takoví poplatníci s vlastní právní subjektivitou, kteří nejsou založeni za účelem podnikání.

Lidí, kteří využívají moderních možností dárcovství, přibývá. Na základě výsledků výzkumů veřejného mínění uvádí každý druhý Čech, že minimálně jednou ročně daruje finance na charitativní účely. Podle údajů z Ministerstva financí se ukazuje, že v roce 2009 si daňově odečetlo dary přibližně 114 tisíc Čechů. Celková suma odepsaných darů se pohybuje kolem 1,4 miliardy korun. Hodnota průměrného daru přitom přesáhla 12 tisíc.

Teď už je to jen na vás. Chcete-li i vy darovat kousek štěstí v Novém roce, jděte na speciální stránku na adrese www.darujspravne.cz/vanoce. Děkujeme, že s námi pomáháte.

 

Právě se děje

Další zprávy