Dánský pivovar využije moč od fanoušků hudby při výrobě piva, pohnojí jí pole

ČTK ČTK
6. 5. 2017 8:21
Dánský pivovar se rozhodl k neobvyklému kroku. Sebral moč od návštěvníků hudebního festivalu a využije ji k výrobě pivní novinky pro odvážné konzumenty. Vzbudil tím poprask, a tak musel upřesnit, že tekutinu nebude využívat jako surovinu, ale jako hnojivo.
Foto: Thinkstock

Kodaň - Dánský pivovar se rozhodl využít více než 50 000 litrů moči sebrané na největším hudebním festivalu v severní Evropě k výrobě pivní novinky zaměřené na dobrodružnější konzumenty. Pivo se bude jmenovat Pisner, což je slovní hříčka, která kombinuje název pilsner, kterým se označuje pivo plzeňského typu, a místní slangový výraz pro močení.

Pivovar však uklidňuje všechny milovníky piva, že jeho Pisner nebude obsahovat lidský odpad, ale bude vyroben ze sladovnického ječmene vyrostlého na polích hnojených spíše než tradičním živočišným hnojem a uměle vyrobenými rostlinnými živinami lidskou močí, píše agentura Reuters.

"Když se objevila zpráva, že jsme začali vařit Pisner, mnoho lidí si myslelo, že filtrujeme moč, abychom ji přímo nalili do piva, a nás to rozesmálo," řek generální ředitel pivovaru Norrebro Bryghus Henrik Vang.

Využití lidského odpadu jako hnojiva v takovém měřítku je novinkou, říká Dánska rada pro zemědělství a potraviny. Právě ta přišla s myšlenkou na výrobu toho, co by mohlo být nakonec udržitelným hipsterským, tedy jakými nezávislým pivem, a pojmenovala celý projekt beercycling.

Rada sebrala v roce 2015 od účastníků festivalu v Roskilde 54 000 litrů moči. Na jaře loňského roku byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene. Pivovar očekává, že z něj navaří zhruba 60.000 lahví piva Pisner. Konečný produkt by veřejnost měla ochutnat v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy