Daňové změny podepsal i Zeman. Otazník přesto zůstává

Petr Kučera Petr Kučera
21. 10. 2013 11:25
Prezident republiky Miloš Zeman podepsal dvě zákonná opatření Senátu.
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident republiky Miloš Zeman podepsal dvě zákonná opatření Senátu ohledně daňových změn od roku 2014.

První "balíček" mění daňové zákony zejména kvůli novému občanskému zákoníku a novému zákonu o obchodních korporacích (nástupci obchodního zákoníku). Nové kodexy soukromého práva začnou být účinné už od ledna 2014 a daňové zákony na to musí reagovat, aby nevznikly terminologické rozpory nebo právní vakuum.

Balíček však obsahuje i některé další věcné změny. Zvyšuje například hranici pro osvobození příležitostných příjmů, zvedá i limit pro daňově uznatelné dary. Mění také pravidla pro pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů.

Druhé zákonné opatření pak mění dosavadní daň z převodu nemovitostí, nově ji upraví zákon o dani z nabytí nemovitostí. Ruší například nutnost pořizování znaleckého posudku u staveb pro bydlení a rekreační účely. Na rozdíl od původního návrhu od exministra financí Miroslava Kalouska však bude daň nadále platit prodávající, nikoliv kupující.

První zákonná opatření v historii České republiky přijal Senát v předminulém týdnu na návrh vlády vedené Jiřím Rusnokem.

Při rozpuštění sněmovny smějí senátoři přijmout zákonné opatření jen ve věcech, které nesnesou odkladu. Podmínku bezodkladnosti přitom splňují body slaďující legislativu s občanským zákoníkem, nikoliv však další, byť bezkonfliktní změny jako vyšší limit pro daňové osvobození u darů nebo příležitostných příjmů. Kvůli jejich politické nekonfliktnosti však zřejmě nehrozí napadení u Ústavního soudu.

I po podpisu prezidenta republiky je nyní ještě potřeba, aby zákonná opatření hned na své první schůzi "potvrdili" nově zvolení poslanci. Pokud by tak neučinili, přestanou tato opatření platit.

 

Právě se děje

Další zprávy