Jak Babiš změní daně. Pomůže rodičům i důchodcům, omezí OSVČ

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 19. 3. 2014 11:25
Změny od roku 2015: Vyšší daňová sleva na děti, omezení výdajových paušálů u OSVČ, návrat daňové slevy pro pracující důchodce a zavedení třetí sazby DPH.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Vyšší daňová sleva na druhé a další dítě, omezení výdajových paušálů u osob samostatně výdělečně činných, návrat daňové slevy pro pracující důchodce a zavedení třetí sazby DPH. To jsou hlavní daňové změny, které chce už od roku 2015 prosadit ministerstvo financí. Prioritou pak je boj proti daňovým únikům.

Další výraznější změny v daních z příjmů nicméně začnou platit až od roku 2016, výdělků za příští rok se tedy nedotknou.

Vyplývá to z materiálů, které ve středu představili ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně pro oblast daní Simona Hornochová.

Progresivní daň až od roku 2016

Koncepční změny, které měla od roku 2015 přinést již dříve schválená "daňová reforma" z dílny exministra Miroslava Kalouska, ministerstvo přinejmenším odloží, některé změní nebo zruší. Jde zejména o zrušení výpočtu daně z takzvané superhrubé mzdy nebo harmonizace základů daně u fyzických osob - s oběma zatím ministerstvo počítá od roku 2016.

Od roku 2015 se zatím nic nezmění ani na zdanění lidí s vysokými příjmy. Druhá sazba daně z příjmů (progresivní daň), která má nahradit dočasný "solidární příspěvek" zavedený vládou Petra Nečase, má začít platit až od roku 2016.

Nicméně už počínaje rokem 2015 nebudou muset lidé, kteří platí 7% solidární příspěvek, sami podávat daňové přiznání. Hornochová považuje tuto povinnost za nadbytečnou.

Od roku 2015 se také vrátí základní daňová sleva pro pracující důchodce, kterou zrušila Nečasova vláda. Penzisté s příjmy z podnikání, pronájmu nebo třeba z vlastní fotovoltaické elektrárny na střeše rodinného domu si tak znovu budou moci odečítat slevu až 24 840 korun.

Ministerstvo připravuje také omezení výdajových paušálů u osob samostatně výdělečně činných, dosavadní procenta považuje za vysoká a podle analýz převyšují skutečné náklady. "Chceme je přinemenším zastropovat, protože je nesystémové, aby některé byly zastropované a některé ne. Já osobně bych ráda snížila i samotná procenta paušálů, ale to bude záležet na dohodě v koalici," uvedla Hornochová.

Omezení pro hypotéky nepřijde

Méně na daních by naopak měly zaplatit rodiny s více než jedním dítětem. "Od roku 2015 chceme zvýšit daňovou slevu na druhé a další dítě. Uvažujeme o stokoruně měsíčně s tím, že každý rok by se mělo postupně přidávat," říká Hornochová. S úpravami v oblasti bonusů se neuvažuje.

Oproti Kalouskovu balíčku nedojde od roku 2015 k omezení daňových odpočtů u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Přinejmenším pro příjmy za rok 2014 a 2015 tak zůstane dosavadní limit pro odpočet úvěrů, tedy současných 300 tisíc (mělo dojít ke snížení na 80 tisíc). Samotnou daň si tak lze snížit o 45 tisíc korun ročně.

Místo jednotné DPH přijde třetí sazba

Oproti Kalouskovým plánům nedojde od roku 2015 ke sjednocení daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce zachovat dosavadní dvě sazby, plánuje také zavést třetí, sníženou sazbu. Ta ale nakonec zřejmě bude vyšší než předběžně avizovaných pět procent a od roku 2015 by se týkala jen léků a knih, nikoliv nenahraditelné dětské výživy.

"Z naší rámcové analýzy vyšlo, že pokud by sazba na léky byla pět procent, tak by se výdaje státního rozpočtu zvýšily o 7,8 miliardy korun, což nechceme. Ta částka je vyšší, než jsme čekali. U knih by to bylo asi půl miliardy korun," vysvětluje Hornochová. Ministerstvo proto nyní předběžně pracuje s desetiprocentní sazbou.

Z plánů zatím vypadlo snížení DPH u nenahraditelné dětské výživy, protože ministerstvo narazilo na problém s definicí této položky.

Ministerstvo financí má dále v plánu také zavedení online registraci tržeb, což je jakási moderní verze registračních pokladen, která by měla zvýšit právě i výběr DPH. Ministerstvo chce do konce roku 2014 zanalyzovat chorvatský a maďarský model, až poté rozhodne o konkrétní formě a termínu spuštění. Spolu s online registrací tržeb by mohla být zavedena také účtenková loterie. Definitivně o ní ale zatím rozhodnuto není.

Koalice chce včas zrušit také plošné osvobození dividend (podílů na zisku), které mělo podle schváleného Kalouskova balíčku začít platit od roku 2015.

Od příštího roku nedojde k zavedení Jednotného inkasního místa, jak plánoval Kalousek. Samotnou myšlenku zjednodušení plateb daní a odvodů ale Hornochová považuje za užitečnou.

Prioritou je boj proti únikům

Ministerstvo se chce nejdříve zaměřit na boj proti daňovým únikům, zejména v oblasti daně z přidané hodnoty. Chce také odstranit nejasnosti, které přinesl poslední „balíček“ novel související s novým občanským zákoníkem, týkající se například nemovitých věcí, svěřeneckého fondu nebo uplatňování DPH u dodání nemovité věci.

„Navrhujeme zřízení centrálního registru bankovních účtů či zavedení elektronické evidence tržeb,“ říká Babiš. Má dojít i k rozšíření uplatnění mechanismu přenesení daňové povinnosti například pro dodání mobilních telefonů, herních konzolí, tabletů a laptopů, kovů a podobně. Mezi další priority patří vyšší zdanění hazardu či zdanění zahraničních provozovatelů loterií, čemuž ale musí předcházet jejich legalizace na základě licence.

Koncepčnější úpravy by podle ministerstva nestihly projít rozsáhlejší odbornou diskusí tak, aby byl legislativní proces hotov do konce letošního roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady z oblasti osobních financí!

 

Právě se děje

Další zprávy