Dezinfekční robot poprvé v akci. U svaté Anny dezinfikuje během okamžiku celý pokoj

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2020 17:51
Koronavirová pandemie přinutila lidi důsledněji dbát na čistotu a úklid, což může předcházet šíření infekcí. Ve světě s tím dnes už pomáhají i takzvaní dezinfekční roboti, kteří se používají pro čištění zdravotnických zařízení, hotelů, potravinářských provozů nebo třeba letišť. V Česku tohoto robota jako první v republice vyzkoušela na operační sálech Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Dezinfekční robot v akci | Video: Aktuálně.cz

Jedním z největších výrobců těchto robotů je dánská firma UVD Robots. Takzvaní UVD roboti dezinfikují prostory a povrchy s pomocí ultrafialového záření. Disponují UV zářičem s osmi zářivkovými trubicemi ze speciálního skla, které propouští UV-C záření.

Brněnská nemocnice u svaté Anny v Brně zkoušela dezinfekčního robota po dobu týdne na šesti sálech. Podle vrchní sestry centrálních operačních sálů Renaty Škrabalové se o běžný úklid po operaci postarali pracovníci, dezinfekci měl zhruba za čtvrt hodiny hotovou robot. "Pokud by to dělali lidé, ta doba by byla větší a podílelo by se na tom daleko více osob," uvedla Škrabalová.

Podle společnosti Reamedix, která zastupuje dánského výrobce na českém trhu, je úklid v podání robota rychlejší a také účinnější než chemická dezinfekce. Firma UVD Robots jako plus dezinfekčních robotů vyzdvihuje také to, že úklidový personál díky nim nemusí být vystaven působení bakterií a virů.

Stroj za 55 000 eur (asi 1,3 milionu) zatím není v žádné nemocnici v zemi, využívají ho ale například na Slovensku a asi 2000 těchto výrobků mají také v čínském Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil.

Robot má podobu vozíčku se vztyčenými trubkami podobnými trubkám v soláriu. Dezinfikování místnosti mu většinou zabere mezi deseti až patnácti minutami. Stroj stráví přibližně minutu až dvě v pěti nebo šesti různých pozicích, čímž se docílí maximalizace počtu povrchů, které dezinfikuje (například klika od dveří nebo klávesnice). Podle společnosti tak dokáže zničit až 99,99 procent choroboplodných zárodků.

Fakultní nemocnice u svaté Anny vyzkoušela dezinfekčního robota, o němž výrobce tvrdí, že zlikviduje 99,99 choroboplodných zárodků bakterií a virů včetně koronaviru.
Fakultní nemocnice u svaté Anny vyzkoušela dezinfekčního robota, o němž výrobce tvrdí, že zlikviduje 99,99 choroboplodných zárodků bakterií a virů včetně koronaviru. | Foto: Fakultní nemocnice u svaté Anny

Zařízení je dálkově řízeno a okolí skenuje pomocí takzvaných vestavěných lidarů (metoda dálkového měření vzdálenosti) a ukládá si do paměti digitální mapu. V té jsou označeny body, ve kterých se má robot zastavit, včetně doby nutné pro samotnou dezinfekci místa. Během provozu robot pracuje samostatně a pohybuje se bez zásahu člověka, po dokončení úkolu se vrátí ke své dobíjecí stanici.

Zájem o testování mají i další nemocnice v ČR, robota používají také domovy seniorů nebo hotely. Brněnská nemocnice zatím o jeho nákupu podle mluvčí Dany Lipovské neuvažuje. "Pokud by nám ho společnost darovala, byli bychom rádi," dodala Lipovská.

UVD Robots spadá pod Blue Ocean Robotics, jednu z předních světových skupin zabývajících se vývojem profesionálních robotů. Společnost sídlí v dánském Odense, kde vyrábí roboty pro zdravotnictví, pohostinství, stavebnicí a zemědělství. Firma v září představila také prvního robota na světě, který současně umožňuje zvedání pacientů a navíc pomáhá s jejich rehabilitací

Video: V Jižní Koreji rozváží kávu robot. Umí 60 druhů nápojů a je imunní vůči covidu

V Jižní Korei rozváží kafe robot. Umí 60 druhů nápojů a je imunní vůči covidu | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy