Daňové penále je formou trestu, rozhodl v průlomovém verdiktu Nejvyšší správní soud

ČTK ČTK
24. 11. 2015 18:09
Daňové penále není v Česku systematicky řazeno do trestního práva, nýbrž do práva daňového. Uložení penále však má podle NSS trestní povahu, protože jeho účelem není náhrada zkrácené daně, ale citelné potrestání plátce s cílem odradit jej od podobného jednání v budoucnu. Rozšířený senát se povahou penále zabýval z podnětu jednoho ze tříčlenných senátů NSS. Ten se chtěl odchýlit od dosavadní české judikatury, jež nepovažovala daňové penále za trest.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Daňové penále je specifickou formou trestu, rozhodl v úterý rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (NSS). V praxi to znamená například nutnost použít při rozhodnutí o penále novější právní úpravu, pokud je pro plátce příznivější. Jde o důležitý princip, který pro trestní řízení zakotvuje Listina základních práv a svobod. Rozhodnutí je od úterý dostupné na webu soudu.

Na daňové penále se podle NSS vztahují také některé články Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Konkrétně jde o části, jež popisují spravedlivý proces a zakazují trest bez zákonného podkladu.

Rozšířený senát nedávno v podobném kontextu rozhodl, že specifickou formou trestu jsou i body za dopravní přestupky. Před průlomovým verdiktem justice považovala záznam bodů do registru spíše za pouhé administrativní opatření. Ani daňové penále není v Česku systematicky řazeno do trestního práva, nýbrž do práva daňového. Uložení penále však má podle NSS trestní povahu, protože jeho účelem není náhrada zkrácené daně, ale citelné potrestání plátce s cílem odradit jej od podobného jednání v budoucnu.

Daňová správa argumentovala administrativní povahu penále, stejně jako tím, že jeho předepsání vyplývá přímo ze zákona, nepředchází mu žádné řízení a správce daně nemá prostor pro úvahu o výši. "Přitakat těmto argumentům by v podstatě znamenalo vyhnout se v případě platebních deliktů v oblasti daní dosahu Úmluvy (o ochraně lidských práv a základních svobod) a v ní stanoveným důležitým principům týkajícím se trestního obvinění, trestání, zákazu retroaktivity a spravedlivého procesu," uvedl předseda rozšířeného senátu Josef Baxa.

Zároveň Baxa odkázal na rozhodování Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. "Ustálenou judikaturu ESLP jsou všechny orgány veřejné moci v České republice jakožto členského státu Rady Evropy povinny respektovat," doplnil Baxa.

Rozšířený senát se povahou penále zabýval z podnětu jednoho ze tříčlenných senátů NSS. Ten se chtěl odchýlit od dosavadní české judikatury, jež nepovažovala daňové penále za trest. Tříčlenný senát totiž řeší případ obchodní společnosti, jíž daňová správa předepsala podle staré právní úpravy penále přibližně 2,5 milionu korun. Firma se domáhala použití novějšího zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy