Daňová kobra zachránila za tři roky přes 7,6 miliardy, pochlubil se Babiš

26. 1. 2017 14:18
Už 7,66 miliardy korun zachránila speciální jednotka nazvaná Daňová kobra. Funguje také Hazardní kobra, která se věnuje potírání nelegálního hazardu. Celníci se nově také podílejí i na kontrolách elektronické evidence tržeb.
Andrej Babiš. (archivní foto)
Andrej Babiš. (archivní foto) | Foto: Policie ČR

Jíloviště – Speciální jednotka Daňová kobra zabránila od svého založení před třemi lety daňovým únikům za 7,66 miliardy korun. Nejúspěšnější byla v loňském roce, kdy zachránila státnímu rozpočtu kolem 3,4 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci Celní správy v Jílovišti u Prahy to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Připomněl, že podobný tým funguje také na Slovensku. "Prioritou Daňové kobry je ochrana státního rozpočtu, to byl samozřejmě i důvod jejího vzniku," uvedl. V týmu spolupracují policisté, celníci a finanční správa.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na zveřejněné výsledky reagoval slovy, že minimálně z poloviny se na úspěších Kobry podíleli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). "Děkuji jim za to," uvedl Chovanec na Twitteru.

Vedle Daňové kobry funguje také Hazardní kobra, která se věnuje potírání nelegálního hazardu, zejména ilegálním hernám fungujícím na bázi V.I.P. klubů či takzvaných kvízomatů.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová připomněla, že nelegální hazard je oblastí, na kterou se od Nového roku zaměřují na základě nového zákona také celníci. "Máme za sebou 46 kontrol, jsou zjištěna asi tři porušení, zajištěno 13 přístrojů v hodnotě asi 1,3 milionu a dále hotovost ve výši asi 80 milionů," shrnula.

Celníci se nově také podílejí i na kontrolách elektronické evidence tržeb, které začaly loni v prosinci. K dnešnímu dni bylo provedeno 2241 kontrol, celníci se účastnili 417 z nich. "Ke správnímu řízení bylo předáno asi 190 případů a 48 jich zahájila Celní správa," dodala Schillerová.

Kromě toho zůstaly celníkům i dřívější kompetence, například výběr spotřebních daní. Loni vybrali na spotřebních daních více než 156 miliard korun, meziročně téměř o šest procent více.

K nárůstu podle Schillerové přispěly legislativní změny, zpřísnění distribučních podmínek nebo systém, který sleduje nakládání se zvláštními minerálními oleji. Pomohla i nová koncepce registrace distributorů pohonných hmot a stabilizace na trhu s lihovinami po takzvané metanolové aféře.

Celníci loni zjistili 900 trestných činů, největší podíl na tom měly poštovní zásilky zajištěné na ruzyňském letišti. Podíleli se například i na odhalení výrobny metamfetaminu v Křižanově na Žďársku. "Byly zajištěny dva kilogramy při výrobě a velké množství chemikálií, z nichž by bylo možné vyrobit asi 100 kilogramů drog," uvedl ředitel celníků Milan Poulíček.

 

Právě se děje

Další zprávy