Další výroční dvacky míří na trh. Tentokrát se kupují i za čtyřnásobek ceny

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
23. 7. 2019 16:30
Už dvakrát spustily výroční dvacetikoruny šílenství. Lidé stáli několikahodinové fronty před pobočkami České národní banky, aby si mince, připomínající 100. výročí československé měny, vyměnili. Nyní nabízí banka mimořádné oběžné dvacky potřetí. Ovšem v sadě, za peníze a v numismatických obchodech.
Sada oběžných dvacetikorun ke 100. výročí československého státu a měny.
Sada oběžných dvacetikorun ke 100. výročí československého státu a měny. | Foto: ČNB

Prodej sady všech šesti výročních dvacetikorun, který zítra začíná, je reakcí na enormní zájem veřejnosti o tyto mince. Banka chtěla potěšit ty, na které se v minulosti nedostalo. Zároveň jde o poslední numismatický počin České národní banky k letošním oslavám 100 let naší měny. 

Zatímco v říjnu 2018 a v letošním lednu si lidé mohli výroční dvacetikoruny vyměňovat na pobočkách centrální banky za běžné mince, a to v poměru 1 : 1, nyní si sadu koupí za více než trojnásobek ceny. Obchody, s nimiž banka spolupracuje, si sady nakoupily za 250 korun, zákazníkům je nabízejí za cenu od 390 korun, k vidění jsou i za 550 korun. ČNB doporučenou cenu nestanovila. 

"Dvacky obsažené v sadách jsou v běžné kvalitě určené pro oběh, tedy ve stejné kvalitě jako mince vyměňované v říjnu 2018 a lednu 2019 v pobočkách banky. Mohou proto vykazovat drobná povrchová poškození z běžných střížků a z automatické ražby," říká tisková mluvčí ČNB Denisa Všetíčková. 

Doplňuje, že celkem bude vydáno 50 tisíc sad mincí, ovšem ve dvou termínech. "Vzhledem k tak vysokému celkovému objednanému počtu sad musela být výroba rozdělena do dvou etap. V současné době je k dispozici 30 tisíc z celkového množství a dalších 20 tisíc bude dodáno v podzimních měsících 2019," říká Všetíčková. 

I přes velké množství sad hlásí už některé obchody vyprodáno. Jiné zase uvádějí, že se na zájemce dostane až na podzim. "Sady, které jsme si objednali u ČNB, si zákazníci rezervovali jak na prodejnách, tak i přes e-shop. V současné době jsou všechny zarezervované, plus několik dalších náhradníků máme na seznamu," říká Jaroslav Černý z České mincovny. 

Mincovna, která zajišťuje pro ČNB ražbu oběžných mincí, nabízí také sadu výročních dvacek v dřevěné kazetě za 2590 korun. Jenže ta už je také pryč. "V tomto případě se jedná o zcela jiný způsob výroby mince, jde o ruční výrobu pomocí vyleštěných razidel. Součástí balení je také stříbrná pamětní medaile," vysvětluje vysokou cenu Jaroslav Černý. 

Některé obchody však objednaly více sad, než měly rezervací, u těch budou mít tedy zájemci ještě možnost je nakoupit.

Jako první nabídla ČNB veřejnosti trojici dvacek v říjnu 2018. Nesly portréty zakladatelů republiky Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Dvacky nabízené v lednu letošního roku zobrazovaly portréty nejvýznamnějších meziválečných finančníků Aloise Rašína, Viléma Pospíšila a Karla Engliše. 

Celkový emisní náklad činil šestkrát 200 tisíc kusů. I přes toto velké množství cena na sekundárním trhu rychle rostla. Nyní se pohybuje od 100 do 250 korun za dvacetikorunu.

Kromě dvacek nabídla banka v rámci oslav 100. výročí státu i československé koruny další zajímavé mince a bankovky. I o ty byl mezi sběrateli velký zájem. Ještě v říjnu to byla zlatá pamětní mince v hodnotě 10 tisíc korun. Následně v lednu šla na trh oběžná bankovka v nominální hodnotě 100 Kč, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. 

Na konci ledna vyšla vůbec první pamětní bankovka v historii státu s názvem Budování československé měny. V březnu a dubnu vydala centrální banka 10tisícovou minci s názvem Zavedení československé měny a bimetalovou minci s nominální hodnotu dva tisíce korun. Ta připomíná vznik koruny coby peněžní jednotky nového státu.

Nedávno byla uvedena na trh stříbrná mince v nominální hodnotě 500 korun. Odkazuje na 100. výročí první emise definitivních československých platidel. Poslední je právě sada oběžných dvacetikorun. 

 

Právě se děje

Další zprávy