Další výměna televizí se blíží. Signálem pro nové vysílání je už pokryta většina Česka

Jan Úšela Jan Úšela
23. 1. 2018 14:30
Až 2,5 milionu tuzemských domácností si bude muset koupit novou televizi. S vypínám původního signálu by se mělo začít už v příštím roce. Očekává se, že některé komerční televize část svých kanálů zpoplatní.

Jaké přijímače je nutné nakoupit?

Přístroje, které zvládají nový televizní standard, jsou v kamenných obchodech i e-shopech většinou opatřeny zlatou samolepkou "DVB-T2 ověřeno". Certifikaci vhodných zařízení provádí České radiokomunikace. Na jejím webu je také zveřejněn seznam vhodných přijímačů.

Pokud prodávané přístroje samolepku od Radiokomunikací nemají, měli by se lidé obchodníka zeptat, zda prodávaný televizor nebo set-top box obsahuje digitální tuner s označením DVB-T2. Navíc musí být vybaven takzvaným kodekem, jehož název je HEVC H.265. Bez těchto technických součástek nebude televizor nebo set-top box nové televizní vysílání zvládat.

Nejlevnější DVB-T2 televize na českém trhu v současnosti stojí kolem tří tisíc korun. Nejlevnější set-top boxy, se kterými bude nový signál fungovat i na staré televizi, se pak prodávají kolem 600 korun. E-shopy uvádějí, že v jejich nabídkách už televize připravené na nový druh vysílání převažují.

 

Právě se děje

Další zprávy