Další velké řetězce slibují, že skončí s prodejem vajec z klecových chovů

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2018 17:15
Kvůli reportáži České televize o chování slepic v klecích slíbily řetězce Kaufland, Penny Market a Billa, že přestanou z těchto chovů odebírat vejce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv

Praha - Se slibem ukončení prodeje vajec z klecových chovů nosnic do roku 2025 se připojily k Tesku, Lidlu a Globusu další řetězce - Kaufland, Penny Market a Billa. Ahold uvedl, že ke stejnému závazku přistoupil již dříve. Dnes to oznámili zástupci řetězců. Rohlík.cz již dříve sdělil, že je přestane prodávat od konce roku 2019.

Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize v tomto týdnu záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. V ČR ale není dost podestýlkových nebo volných chovů, aby s prodejem vajec z klecových chovů řetězce skončily hned.

Kaufland odmítl, že by televizní reportáž měla s jeho rozhodnutím souvislost. "Ráda bych podotkla, že tato obchodní rozhodnutí nejsou reakcí na aktuální mediální dění ohledně klecových chovů, ale výsledkem dlouhodobého strategického plánování naší společnosti," uvedla mluvčí řetězce Renata Maierl.

Podle ní do konce letošního roku nebude řetězec prodávat vejce z klecových chovů v krabičkách po deseti kusech, budou pouze podestýlková a od českých dodavatelů.

Skupina REWE, která v ČR provozuje řetězce Penny Market a Billa, chce mít v nabídce také pouze vejce z bezklecových chovů, a to nejpozději v roce 2025.

Ke stejnému datu chce ukončit prodej vajec od slepic z klecového chovu Ahold, který v ČR provozuje prodejny Albert. "S dodavateli spolupracujeme, abychom přechod ještě urychlili. Již nyní máme v nabídce pro zákazníky celou škálu vajec včetně těch z podestýlky, halového chovu a volného výběhu," řekl mluvčí Aholdu Jiří Mareček.

Internetový prodejce potravin Rohlík.cz sdělil, že má v nabídce z 80 procent vejce z podestýlek, v biokvalitě a z volného chovu. Tato vejce jsou podle zakladatele portálu Tomáše Čupra kvalitnější a chutnější, ale také dražší.

Zatímco vejce od slepic z klecí může podle něj stát 1,8 koruny, od slepic žijících volně bude stát až trojnásobek. Na trhu jich ale podle něj stejně není dostatek.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá již dříve ČTK sdělila, že uhynulé kusy v chovech jsou nepřípustné, zároveň kritizovala aktivisty, kteří záběry natáčeli.

"K opeření slepic na podstrčených záběrech lze snad jen říci, že se jednalo s největší pravděpodobností o hejna, která byla těsně před koncem snáškového cyklu. To znamená ve věku okolo 70. týdne věku, kdy slepice přepeřují, nevyjímaje o jakou technologii se jedná, a každý kdo choval slepice, dobře ví, že v době přepeření nevypadají pěkně," dodala. Preference chovu by podle ní měla zůstat na zákaznících.

Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád pověřil veterináře, aby se na pohodu ptáků v klecových chovech zaměřili.

 

Právě se děje

Další zprávy