Další valorizace důchodu potvrzena. Od září se průměrná penze zvýší o 700 korun

Kateřina Hovorková ČTK Kateřina Hovorková, ČTK
10. 5. 2022 13:26
Kvůli vysoké inflaci, která v dubnu dosáhla už 14,2 procent, se od září znovu mimořádně zvednou důchody. Zásluhový procentní díl penze by měl vzrůst o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod by se tak měl zvýšit zhruba o 700 korun. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Půjde už o třetí valorizaci penzí v letošním roce. 
Foto: Shutterstock

Celkově se letos důchody zvýší v průměru o zhruba 2500 korun. První řádná valorizace v lednu přinesla navýšení průměrné starobní penze o 805 korun. První mimořádná valorizace kvůli vysokému růstu cen připadá na červen, kdy se průměrná penze zvýší o dalších 1017 korun. Dnes oznámená druhá mimořádná valorizace kvůli vysoké inflaci zvedne důchody v průměru o 700 korun. Vláda by toto další zvýšení důchodů měla potvrdit nejpozději 19. června.

Mimořádné přidání se týká starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení na konci března vyplácela celkem přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 16 249 korun. 

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedá se o tolik procent, o kolik se zvýšily za sledované období ceny.

"Růst cen za období únor až duben dosáhl 5,2 procent a o toto procento budou zvýšeny procentní výměry důchodů," uvedl na twitteru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Odpovídat má desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zbytek důchodu je zásluhová část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů.

U mimořádné valorizace se zvyšuje pouze procentuální výměra. Takže od průměrné penze, která je nyní 16 249 korun, se odečte základní výměra, která je pro všechny stejná a činí 3 900 korun. Zůstane částka 12 349 korun. Ta se zvýší o 8,2 procenta v červnu a 5,2 procenta v září. 

Lidé s podprůměrnou starobní penzí by měli od září dostat přidáno méně než zmíněných 700 korun. Naopak lidé s nadprůměrnou penzí si přilepší víc. Člověk, který pobírá 15 tisíc korun, by měl od září dostávat zhruba o 580 korun víc. Penzista s 13 tisíci korunami by si měl polepšit asi o 470 korun. Ten, kdo má důchod 18 tisíc korun, by měl mít zhruba o 730 korun víc.

 

Právě se děje

Další zprávy