Další ruská banka v Česku. Z LBBW Bank bude brzy Expobank

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 9. 2014 11:28
Po Sberbank a Evropsko-ruské bance bude v Česku působit i banka ruského miliardáře, která se zaměří na bohaté klienty.
LBBW odcházela z Česka dlouho.
LBBW odcházela z Česka dlouho. | Foto: LBBW

Praha - Novým vlastníkem české pobočky německé banky LBBW Bank se od začátku září stala definitivně Expobank, privátně vlastněná banka působící na ruském trhu od roku 1994. Expobank oznámila, že Česká národní banka udělila souhlas s transakcí a že bude pokračovat ve strategii LBBW Bank CZ, která se zaměřovala na bohatší klienty.

Představenstvo banky nově tvoří předseda Máris Avotiňš a dále členové Renárs Karašs, Boris Čuchran a Miroslav Kohout. V nejbližší době banka dokončí proces, který zahrnuje i změnu jména banky na Expobank.

"Naší strategií je rozvíjet zavedenou strukturu banky, a to konkrétně ve firemním bankovnictví, obchodním financování, privátním bankovnictví a bankovních službách pro klientelu s nadprůměrnými příjmy," uvedl Avotiňš, který dosud vedl lotyšskou Expobank.

Majoritním vlastníkem banky je jeden z nejbohatších ruských podnikatelů Igor Kim. Ten se s německou LBBW dohodl na koupi její české části a podle ruských médií za ni vyplatil 80 až 90 milionů eur (tedy v přepočtu zhruba necelé 2,5 miliardy korun). Dohodu o obchodu obě strany zveřejnily letos v lednu, už dříve ho schválil ruský i německý regulátor.

Expobank má v Rusku 17 poboček v osmi městech a aktuálně poskytuje své služby více než 100 tisícům individuálních klientů a více než šesti tisícům korporátních klientů a podnikatelů.

Zajímali se Babiš i spořitelna

Německá banka se snažila svoji českou pobočku prodat již několik let. Důvodem byl mimo jiné fakt, že k odprodeji svých zahraničních aktiv se LBBW zavázala výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během finanční krize.

Mezi zájemci o českou pobočku byli podle některých dřívějších informací Česká spořitelna nebo současný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

LBBW převzala českou banku v září 2008 od rakouské společnosti Bawag. LBBW patří s bilanční sumou kolem 30 miliard korun k malým tuzemským bankám. V ČR má zhruba 360 zaměstnanců a 18 poboček.

 

Právě se děje

Další zprávy