Cizinecká policie podnikla další razii v Rohlíku, zadržela osm zaměstnanců

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2018 20:21
Pražská cizinecká policie v součinnosti se Státním úřadem inspekce práce provedla další razii ve skladu on-line prodejce potravin Rohlík.cz.
Ve skladu společnosti Rohlík probíhá razie. Policie odváží několik zajištěných osob | Video: Aktu.cz

Praha - Pražská cizinecká policie ve středu několik hodin zasahovala ve skladu internetového obchodu Rohlik.cz kvůli kontrole legálního zaměstnávání cizinců. Zadržela osm lidí, jeden z nich byl v evidenci celostátně hledaných, řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

"Můžeme potvrdit, že dnes proběhla v dopoledních hodinách v pražském skladu společnosti Rohlik.cz inspekce kontrolních orgánů. Jednalo se o rutinní kontrolu, která probíhá ve všem firmách zaměstnávajících lidi ze zahraničí. Podle našich informací zástupci potravinové inspekce a policie nezjistili v Rohlíku žádná zásadní pochybení. Policie zajistila pouze 7 pracovníků z více než 300, kteří u sebe neměli doklady a nemohli je tím pádem policii na místě předložit. Přitom jeden z nich už je zpět na pracovišti," uvedla společnost ve vyjádření pro Aktuálně.cz.

Podle policie bylo zadržených původně osm, jednoho z nich však propustila. "Se šesti z nich bude zahájeno správní řízení o správním vyhoštění, neboť zde pracovali bez povolení. Jedna osoba procházela evidencí celostátně hledaných osob. Poslední, osmá, byla vyřešena příkazem na místě a následně propuštěna," uvedl mluvčí.

"Máme indikace, že nelegální pracovníci se prokázali u našeho obchodního partnera falešným občanským průkazem státu EU," sdělil majitel e-shopu Tomáš Čupr. Rohlik.cz podle něj kontrolovat doklady nemůže. "Toto je v kompetenci našeho obchodního partnera, který nám garantuje soulad s právními předpisy," uvedl. Pokud by se prokázalo, že obchodní partner pochybil, je s ním Rohlik.cz připraven okamžitě ukončit spolupráci, uvedl majitel.

Nejedná se však o první razii ve skladu. V březnu loňského roku cizinecká policie zajistila ve skladech podniku 85 lidí, kteří byli podezřelí, že v Česku pracují bez platných povolení. Od té doby se firma potýkala s nedostatkem zaměstnanců. Spoluzakladatel firmy Tomáš Čupr tehdy označil jednání policie za praktiky StB.

V červenci 2016 při kontrole 44 lidí odhalila, že 24 cizinců pracuje v tuzemsku bez povolení. Následně byli vyhoštěni ze země.

 

Právě se děje

Další zprávy