Členské země mohou zakázat služby taxi jako UberPop, rozhodl soud EU

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 10. 4. 2018 16:08
Pro Uber je rozhodnutí další ranou, když Soudní dvůr již koncem loňského roku rozhodl, že se na něj vztahují stejné regulace jako na taxislužbu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Lucemburk/Praha - Členské země Evropské unie mohou zakázat a trestně stíhat protiprávní výkon taxislužby jako UberPop, aniž by to předním oznámily Evropské komisi. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Rozhodnutí se týká sporu ve Francii, která zakázala v roce 2014 službu UberPop, která umožňovala řidičům bez licence na provoz taxislužby přepravovat cestující, protože se jedná o nepoctivou konkurenci, a trestně stíhala dva manažery společnosti ve Francii.

Uber tvrdil, že Francie měla požádat Evropskou komisi o schválení navrhovaného zákona o taxi, což neudělala, a trestní obvinění manažerů společnosti ve Francii jsou tak podle firmy neplatná. Soud ve francouzském městě Lille se poté obrátil na Soudní dvůr EU, aby rozhodl, že francouzské úřady musely před schválením zákona informovat komisi.

"Členské státy mohou zakázat a stíhat protiprávní výkon dopravní činnosti, jako je UberPop, aniž předem oznámí Evropské komisi návrh zákona trestně postihujícího takový výkon činnosti," uvádí se v dnešním prohlášení soudu.

Mluvčí českého zastoupení Uberu Miroslava Jozová v prohlášení uvedla, že "tento spor se týká francouzského zákona z roku 2014. Konkrétně toho, jestli Evropská komise musí být obeznámena s tímto zákonem předem. Jak potvrdil náš nový generální ředitel, služby, jako je Uber je vhodné regulovat. Naší prioritou je dál spolupracovat s městy a pokračovat v intenzivním dialogu s úřady a regulátory, aby spolehlivé svezení na jedno kliknutí bylo dostupné opravdu každému," dodala mluvčí.

Podle právních předpisů musí být národní směrnice týkající se digitálních služeb předem oznámeny Bruselu, aby nedošlo k narušení jednotného trhu. Soud však uvedl, že Uber nabízel přepravní služby podle zákona EU a nepředstavuje službu informační společnosti, které se týká uvedená směrnice o oznamování Evropské komisi.

Pro Uber je rozhodnutí další ranou, když Soudní dvůr již koncem loňského roku rozhodl, že se na něj vztahují stejné regulace jako na taxislužbu. Firma čelí regulačním a právním překážkám po celém světě kvůli odporu tradičních taxislužeb a byla nucena opustit některé země, jako Dánsko a Maďarsko, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy