Další problémy VW: Texaský okres chce 100 milionů, ve Francii firma tlačila na noviny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 9. 2015 17:05
Jedna z místních samospráv podala žalobu na automobilku Volkswagen kvůli zamoření ovzduší. Z Francie zase přišla zpráva o tom, že se firma pokoušela tlačit na média - ta podle francouzského týdeníku neměla psát o problémech firmy ve dnech, kdy byla v novinách reklama VW.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Houston/Paříž – Vlna žalob na Volkswagen v USA se rozjíždí. Po prvních desítkách žalob od soukromých osob se o slovo přihlásil první americký okres. Harris County v Texasu zažaloval německou automobilku o 100 milionů dolarů, sdělil houstonský státní zástupce Vince Ryan.

Zástupci Harris County si stěžují na zamořený vzduch, který má mít na svědomí více jak šest tisícovek v regionu prodaných vozů koncernu VW s dieselovými motory, které obcházely emisní kontroly.

"Tato manipulovaná auta vypouštěla každý den mnohem víc výfukových plynů, než povoluje zákon," řekl Ryan. Podvod VW tak zástupcům Harris County ztěžoval situaci při ochraně obyvatel před znečištěným ovzduším.

Ryan dodal, že bude rád spolupracovat se zástupci dalších amerických okresů a států, které se rozhodnou VW také žalovat.

Když se nároky z této žaloby přepočtou na Německo, kde je zasaženo celkem 2,8 milionu aut, šlo by Volkswagenu o 40 miliard euro (zhruba 1084 miliard korun). Německý deník FAZ to spočítal pro dokreslení toho, s jak velkou finanční zátěží zhruba může v blízké budoucnosti počítat koncern VW, pokud žalobci uspějí.

Problémy ve Francii: Nepište o nás

Další problémy si Volkswagen způsobil ve Francii, kde se měl pokusit ovlivnit zpravodajství o jeho emisním skandálu. Zprávu o tom přinesl týdeník Le Canard Enchaîné a zveřejnil také útržek z jednoho z dopisů pro regionální noviny a magazíny. Zástupcům těchto médií mělo být doporučeno, aby ve vybraných dnech o problémech VW nepsali. Jinak u nich koncern přestane inzerovat.

Pod dopisem je podepsaná agentura MediaCom, s níž má VW ve Francii uzavřenou smlouvu. Dohromady jde podle francouzského týdeníku o plánované inzeráty v celkové hodnotě 1,465 milionu euro.

Volkswagen zprávu dementoval s tím, že rozhodně nechtěl ovlivňovat zpravodajství. Nikdo prý nevyhrožoval s tím, že by Volkswagen stáhl inzeráty, jen mělo dojít k jejich přesunutí na jindy, sdělil Jacques Hardoin, šéf agentury 366, která s Volkswagenem ve Francii rovněž spolupracuje.

Šéf francouzského Volkswagenu byl ale přímější. Řekl, že se tlačilo na to, aby články o VW a jeho manipulacích s emisemi nebyly v novinách umisťovány hned vedle reklamy VW, což se podle něj běžně děje.

 

Právě se děje

Další zprávy