Další platová hranice pokořena: průměrná mzda vzrostla na 36 144 korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 6. 3. 2020 10:27
Průměrná mzda v Česku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,7 procenta na 36 144 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 3,6 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Za celý rok 2019 stoupla průměrná mzda meziročně o 7,1 procenta na 34 125 Kč. Reálně to byl nárůst o 4,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v loňském posledním čtvrtletí meziročně o 6,6 procenta na 31 202 korun. Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil k tomu uvedl, že tak lze poprvé konstatovat, že polovina českých zaměstnanců vydělává přes 30 tisíc korun.

"Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnotu zkreslují lidé s velmi vysokými příjmy. Je proto vhodné používat ukazatel mediánu mezd, který lépe vyjadřuje příjmovou situaci běžných zaměstnanců," domnívá se hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo v loňském posledním čtvrtletí mzdu mezi 15 365 korunami a 58 398 Kč měsíčně. "Ani v závěru roku tedy hojné časy českých zaměstnanců nekončily, když vlivem prakticky nulové nezaměstnanosti nadále v jednáních se zaměstnavateli tahali za delší konec provazu," sdělil Hradil.

"Navzdory pokračujícímu poklesu ziskovosti firem si tak pracovníci nejen přišli na znatelný růst mezd, ale zároveň je nepotkalo významnější riziko propuštění, když v ekonomice meziročně vzrostl počet zaměstnanců o 0,3 procenta. Firmy si tak přes strmý růst mzdových nákladů nadále nemohly dovolit riskovat ztrátu pracovní síly," dodal analytik Raiffeisenbank.

Platy rostly hlavně v oblasti vzdělávání

Růst platů v posledním čtvrtletí statistici zaznamenali ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou těžby, kde mzda meziročně klesla o 0,4 procenta, o což se postaral propad mimořádných odměn na konci roku. Ve všech ostatních oborech vzrostla nominální mzda meziročně o více než tři procenta. Vysoce nadprůměrný byl růst platů v oblasti vzdělávání.

Celkově růst mezd v průběhu roku 2019 zpomaloval. "Výraznou změnu však přinesl pro odvětví vzdělávání, kde se průměrný plat zvýšil meziročně o 12,5 procenta na 35 323 Kč, čímž se dostal nad celkovou průměrnou mzdu," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Nejvyšší mzdy byly loni v peněžnictví a pojišťovnictví, kde lidé brali v průměru 59 296 korun měsíčně. Přibližně o 500 korun méně dostávali zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. V obchodě vzrostla průměrná mzda v roce 2019 o 6,4 procenta na 31 879 Kč. Ve zpracovatelském průmyslu se zvýšila o šest procent na 33 561 Kč.

Průměrné mzdy podle odvětví a jejich meziroční přírůstky v roce 2019
Průměrné mzdy podle odvětví a jejich meziroční přírůstky v roce 2019 | Foto: Český statistický úřad (ČSÚ)

Nejnižší průměrné mzdy vykazovalo ubytování, stravování a pohostinství, a to 19 990 korun. Lidé vykonávající administrativní a podpůrné činnosti brali v průměru 22 481 Kč.

Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Podle analytiků je za tím dobrá kondice ekonomiky a tlak na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce.

V Praze jsou mzdy zdaleka nejvyšší

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí na 44 237 korun. Oproti stejnému období před rokem se výdělky v metropoli zvýšily o 5,4 procenta, na výplatních páskách to znamenalo 2258 korun navíc. Pražské mzdy jsou v ČR zdaleka nejvyšší, celorepublikový průměr převyšují o 8093 korun. Procentuální nárůst byl ale mezi kraji nejpomalejší.

V Praze je pomalejší nárůst mzdy obvyklý, výdělky v hlavním městě ale převyšují ostatní kraje s velkým odstupem. Nejblíže Praze je Středočeský kraj s průměrnou mzdou 36 829 korun, následuje Plzeňský a Jihomoravský kraj s výdělkem nad 35 000 Kč. Naopak nejnižší mzdy pobírají lidé v Karlovarském kraji, kde hrubá mzda ve čtvrtém čtvrtletí stoupla na 31 811 korun.

"Vysoké rozdíly ve mzdách napříč Českou republikou vedou k migraci za prací. To se projevuje na realitním trhu vysokým růstem cen nemovitostí ve větších městech," řekl k tomu Křeček.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky se dá obecně tempo růstu mezd považovat za slušné. "Tempo růstu mezd tedy i nadále zůstává solidní, ale zjevně zpomaluje. Z pohledu ČNB (České národní banky - pozn. red.) je výsledek pod prognózou, a je tedy argumentem proti zvyšování úrokových sazeb," uvedl Brožka. 

"Pro letošní rok čekáme růst mezd 5,6 procenta, přičemž růst mezd ve veřejném sektoru bude opět rychlejší než v sektoru soukromém. Zpomalování růstu mezd bude pozvolné, neboť situace na trhu práce je stále velmi utažená. Ekonomika zpomaluje a prostor na růst mezd se zmenšuje. Současná epidemie koronaviru zvyšuje nejistotu ohledně vývoje ekonomiky a podobně se zvyšuje i nejistota ohledně vývoje mezd," nastínil Brožka další vývoj. 

Video:  Nemůžeme mít levicové výdaje a pravicové příjmy, musíme zapojit bohaté lidi, říká Maláčová

Je obrovsky nespravedlivé, aby veškeré příjmy rozpočtu táhli lidé buď ze spotřeby, nebo z práce, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy