Další hotely se zkouší měnit na byty. Pronájmy cílí na studenty i vánoční brigádníky

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 11. 2020 15:41
Hotelové řetězce v Česku už od jara, kdy zemi zasáhla první vlna opatření proti šíření koronaviru, řeší, jak aspoň částečně vyrovnat obrovské propady tržeb. Některé se rozhodly dočasně přetvořit hotely v nájemní byty. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek to označuje za pokus o aspoň nějakou záchranu v době, kdy jsou hotely už podruhé za rok nuceně uzavřeny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Nově inzeruje pronájem pokojů, které jinak zejí prázdnotou kvůli ochromenému turistickému ruchu, například společnost Czech Inn Hotels. První byty a pokoje pronajala už v dubnu, před pár dny přišla s další nabídkou.

V současné době umožňuje pronájem v šesti hotelích v Praze a jednom brněnském. V nabídce je podle jednatele firmy Jaroslava Svobody přes 300 bytů o velikosti 20 až 50 metrů čtverečních s vlastním sociálním zařízením a vlastní nebo sdílenou kuchyní. 

Mezi nimi například Extol Inn v Holešovicích, kde se mohou zájemci ubytovat v garsonkách pro jednu až dvě osoby za cenu od 7500 korun za měsíc. Nejnižší ceny nabízí rezidence Uno ve Strašnicích, kde nájemce za pokoj s vlastním sociálním zařízením, wi-fi připojením, televizí a sdílenou kuchyní zaplatí měsíčně 6500 korun.

Doba nájmu je podle marketingového ředitele Czech Inn Hotels Petra Chábery flexibilní, podle požadavků klienta. "V roce 2021 neplánujeme žádné omezování, spíše budeme kapacity k pronájmu ještě rozšiřovat," uvedl pro on-line deník Aktuálně.cz.

"První byty si pronajaly firmy pro své zaměstnance jako služební byty a kanceláře, nyní je největší poptávka od lidí ve věku 20 až 40 let, kteří chtějí snížit své osobní náklady," doplnil Chábera s tím, že aktuálně je obsazeno přes 50 procent bytů. 

Hotel cílí mimo jiné na zájemce z řad brigádníků, s jejichž náborem začínají velké internetové obchody kvůli blížícím se Vánocům, a studentů vysokých škol, kteří museli kvůli vládním restrikcím opustit koleje. Vláda minulý měsíc nařídila vysokoškolákům, aby kvůli rostoucímu počtu nakažených odešli z kolejí, pokud mají bydliště jinde v Česku. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, lidé z lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. 

Mimo provoz minimálně do 20. listopadu

Dlouhodobý pronájem poskytuje už několik měsíců například pražský hotel Theatrino nebo síť Jan Hotels.

Také podle Gabriely Zmekové z obchodního oddělení provozovatele Jan Hotels jsou mezi zájemci i studenti vysokých škol. Často jde pak také o klienty, kteří z nějakého důvodu přišli o bydlení a hledají přechodné, nebo lidi, kteří své bydlení rekonstruují. "Či hosté, kteří dojíždějí do Prahy za prací a vyplatí se jim pořídit si tento způsob bydlení," uvedla předminulý týden pro Aktuálně.cz.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek se nedomnívá, že by se z pronájmů hotelových pokojů mohl vyklubat nějaký nový trend, spíše to označuje za vyústění zoufalé situace. "Jde o pokus o aspoň nějakou záchranu v době, kdy jsou hotely už podruhé za rok nuceně uzavřeny," řekl pro Aktuálně.cz.

Hotely v celé ČR mohou být po dobu nouzového stavu, který vláda minulý týden prodloužila do 20. listopadu, stejně jako na jaře otevřeny pro pracovní účely, nikoliv rekreační či soukromé. 

Stárek: Prodlužme záchranný program

Ubytovací zařízení včetně hotelů, motelů a botelů mohou zažádat o dotace v programu Covid ubytování od ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Finanční pomoc se ale zatím vztahuje jen na jarní uzavírku, konkrétně na období od 14. března do 24. května. Například rezidence se čtyřmi až pěti hvězdami mají za období nárok na nejvyšší příspěvek 330 korun.

Program není možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem, tedy státní podporou pro živnostníky či malé s. r. o. Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen.

Stárek požaduje pokračování programu, stejně jako dala vláda zelenou prodloužení finanční pomoci ve formě Covid nájemné. Chystá se o tom jednat s MMR i ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Připomněl také, že se na Covid ubytování stejně jako na další záchranné programy vztahuje tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jde o maximální sumu, kterou může jeden žadatel získat z veřejné podpory, výše byla stanovena na 800 000 eur (asi 21 milionů korun). Podle Stárka je třeba ji navýšit, neboť řada firem tuto výši podle něj už vyčerpala na jaře.

Stárek již dříve uvedl, že před novým vládním nařízením uvažovalo o dočasném uzavření v Praze zhruba 50 procent hotelů, v regionech kolem 30 procent.

Video: Nemůžu lidi pustit na ulici, stojí mě to miliony, národ je v obrovském stresu, říká Sivek

Řada podnikatelů v cestovním ruchu zavře krám, mají rezervy na dny, problémy máme už od ledna, říká prezident Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy