Dálniční známky pro rok 2015 budou v prodeji od prosince

ČTK ČTK
26. 11. 2014 14:06
Cena kuponů pro osobní auta se měnit nebude. Na internetu je zájemci mohou zakoupit už nyní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Prodej ročních dálničních kuponů na příští rok začne nejpozději 1. prosince. Kupony na kratší časová období budou k dispozici nejpozději začátkem ledna. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy s tím, že v internetovém obchodě je mohou zájemci koupit už nyní.

Cena poplatků za použití dálnic a rychlostních silnic pro osobní vozidla se proti letošnímu roku měnit nebude. Vzrostou poplatky za elektronické mýtné, které na dálnicích platí kamiony a autobusy.
    
Cena ročního kuponu zůstane na 1500 korunách. Za měsíční kupon motoristé zaplatí 440 korun a za desetidenní 310 korun, uvedlo ministerstvo dopravy. Nový roční kupon platí od začátku prosince, dálniční známka na letošní rok platí ještě do konce ledna 2015.

Kromě internetového prodeje je možné dálniční kupony získat na pobočkách České pošty a na řadě čerpacích stanic. Loni stát prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury za prodej dálničních známek utržil 4,3 miliardy korun. To je zhruba polovina částky, kterou stát za použití zpoplatněné sítě dálnic, rychlostních silnic a části silnic první třídy vybral od kamionů a vozidel nad 3,5 tuny.
    
Za dálniční mýtné si od příštího roku připlatí nejvíce kamiony splňující ekologickou třídu Euro 5 a autobusy. Vozidlům s motory třídy Euro 5 se od ledna sazby zvýší v průměru o 9,8 procenta, v kategorii vozidel s méně ekologickými motory bude růst činit 8,2 procenta. Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent.
    
Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Jen ročních kuponů se letos podle ministerstva dopravy prodalo přes dva miliony kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy