Dálniční známka nebude od ledna potřeba na čtyřech úsecích

ČTK ČTK
2. 12. 2015 13:05
Na krátké úseky dálnic u Brna, Mladé Boleslavi, Chebu nebo u Mezna na Táborsku bude možný vjezd i bez dálniční známky. Ministr dopravy jedná i s dalšími městy, cílem je snížit emise - příkladem je Kroměříž, jejíž okruh se stal součástí dálniční sítě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Od ledna nebudou řidiči potřebovat dálniční známku na čtyřech úsecích, které ze zpoplatněné dálniční sítě vyňalo ministerstvo dopravy. O změně dnes vládu informoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Jde o krátké úseky dálnic u Brna, Mladé Boleslavi, Chebu nebo u Mezna na Táborsku. Novinářům Ťok řekl, že v souvislosti s národním záměrem snižování emisí jedná jeho úřad i s dalšími městy, kterým dálniční obchvaty komplikují průjezd obcí.

"Je to třeba Kroměříž, jejíž okruh se stal součástí dálniční sítě," uvedl ministr. Záměr ještě musí projednat s ministerstvem financí, protože vyjmutím okruhu přijde stát o poplatky na mýtném, v případě Kroměříže by to bylo sto až dvě stě milionů korun.

"Chtěli jsme vyjít vstříc řidičům, z jejichž kusu rychlostní silnice se stala dálnice, a oni kdyby si nechtěli koupit dálniční známku, museli by úsek složitě objíždět," vysvětlil ministr nynější změnu.

Od ledna bude vyjmut ze zpoplatnění 28kilometrový úsek dálnice D1 Kývalka-Brno, Brno-Holubice mezi exity 182 a 210. Dalšími úseky jsou tři kilometry dálnice D3 Mezno-Čekanice, sedm kilometrů rychlostní silnice R6 Jesenice - Cheb sever mezi exity 162 a 169 a sedm kilometrů rychlostní silnice R10 Mladá Boleslav, Bezděčín - Mladá Boleslav.

-----------------------------------

Neplatíte zbytečně moc za povinné ručení? Pomůžeme vám najít výhodnější!

 

Právě se děje

Další zprávy