Podcast: Zaměstnává znevýhodněné. Hlavní je psychika, říká těstovinářka z Pasta Fidli

Jan Hrušovský Kristýna Pružinová Jan Hrušovský, Kristýna Pružinová
30. 1. 2021 13:11
Měla zkušenosti z obchodu a marketingu v mezinárodních společnostech, ale po smrti manžela Helena Cyrnerová vycítila, že by chtěla dělat práci, která dává větší smysl. Začala tak pracovat na výrobně čerstvých těstovin Pasta Fidli a svou další kariérní cestu spojila se zaměstnáváním handicapovaných osob. O svém projektu hovoří s Janem Hrušovským v podcastu Aktuálně.cz
Zakladatelka podniku Pasta Fidli Helena Cyrnerová.
Zakladatelka podniku Pasta Fidli Helena Cyrnerová. | Foto: Pasta Fidli

"Začala jsem pomáhat spolku Náruč, který poskytuje sociální služby, a s tím přišla myšlenka na sociální firmu," vysvětluje Helena Cyrnerová v podcastu. Do podnikání se pustila společně se svou dcerou.

"Hledali jsme činnost nebo výrobu, která bude pro handicapované co nejsnazší. Uvažovali jsme například o cukrárně nebo pekárně, ale nakonec jsme začali vyrábět čerstvé těstoviny," říká Cyrnerová. 

Nejdříve rok a půl obě dámy připravovaly projekt a sháněly finance. Na rozjezd provozovny v Mníšku pod Brdy přispělo několik sponzorů. Pasta Fidli se také rozhodlo využít peníze z grantů Evropské unie. 

Právě granty jsou pro firmu klíčové, bez nich by nebylo možné koupit první stroje ani automobil na rozvoz zboží. Později se díky evropským penězům mohlo Pasta Fidli rozrůst a rozšířit svůj sortiment o noky, ravioli či pesta.

Zároveň jim tyto finanční prostředky umožnily rozvoj handicapovaných zaměstnanců. V současné době jich ve firmě pracuje pět. Ti se tak naučili pracovat s moderními technologiemi a dnes kromě výroby zvládnou i vyřízení objednávky na počítači. 

Helena Cyrnerová v podcastu dále mluvila o myšlence zaměstnávat handicapované, o výběru zaměstnanců a organizaci jejich práce, rovněž popisovala, zdali je možné udržet provoz bez peněz z grantů a jak se aktuální koronavirová krize podepsala na jejich podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy