Dá se z vlaku telefonovat? Úřad změří sílu signálu na železnici

ČTK ČTK
8. 4. 2016 11:42
Český telekomunikační úřad začne testovat pokrytí železničních koridorů signálem mobilních sítí. Operátoři a dráhy se několik let přou o kvalitu mobilního spojení ve vlacích. Operátoři mají pokrytí železničních koridorů v podmínkách aukce kmitočtů pro sítě LTE z roku 2013. Pokrýt je ale mají až ve lhůtě do pěti let od přídělu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český telekomunikační úřad by mohl ještě v dubnu začít testování pokrytí železničních koridorů signálem mobilních sítí. Zatím ale nemá uzavřenou dohodu s Českými drahami.

Operátoři a dráhy se několik let přou o kvalitu mobilního spojení ve vlacích. Jedna strana viní z padajících mobilních hovorů slabé pokrytí vysílači, druhá za důvod označuje špatnou prostupnost vagónů pro mobilní signál.

Telekomunikační úřad chce na hlavních železničních tazích zjišťovat kvalitu signálu jak sítí GSM, tak 3G a LTE. Použije k tomu měřicí techniku v osobním vagónu pro vlaky EC/IC, který bude zařazován do vlakových souprav. "Měření je akce ČTÚ. Pro regulátora zajišťujeme přípravu a podmínky pro měření," uvedl k tomu pouze mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

"Zatím je to ve fázi jednání. Pokud ta dopadnou dobře, mohly by být proměřeny železniční koridory z hlediska pokrytí mobilním signálem. Takto získaná data by ČTÚ následně zveřejnil," řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Drtina.

Operátoři mají pokrytí železničních koridorů v podmínkách aukce kmitočtů pro sítě LTE z roku 2013. Pokrýt je ale mají až ve lhůtě do pěti let od přídělu. Letošní rok by měl být ve znamení dokrývání území signálem LTE. Do konce roku chtějí operátoři pokrýt 99 procent populace.

 

Právě se děje

Další zprávy