Czechinvest má nového ředitele. Přišel z ministerstva

ČTK ČTK
9. 8. 2013 15:00
Státní agentura neměla vlastního ředitele od loňského srpna.

Praha - Novým generálním ředitelem státní agentury CzechInvest byl k dnešnímu dni jmenován Marian Piecha, který dosud působí jako ředitel odboru inovačního podnikání a investic na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).

Informovala o tom mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková. Piecha se zúčastnil výběrového řízení na tuto pozici, které vypsal bývalý ministr průmyslu Martin Kuba.

Piecha podle svého profilu na síti LinkedIn působí na MPO v pozici ředitele odboru inovačního podnikání a investic od roku 2008. Zabývá se programy podpory, jak pro malé a střední podnikatele, tak pro velké investory. Ve své působnosti má v rámci získávání zahraničních investic systém investičních pobídek. Externě také přednáší politiku regionálního rozvoje na Vysoké škole ekonomické. Vystudoval Vysoké učení technické v Brně a University of New York in Prague.

Nový šéf bude mít na starosti mimo jiné dokončení procesu slučování CzechInvestu a agentury CzechTrade, propojení agend, centralizaci služeb a odbourání duplicit. Sloučením ubude vedoucích pracovníků a pracovních míst o čtvrtinu. Obě agentury se sloučí k letošnímu 31. prosinci.

Exministr Kuba loni v srpnu odvolal tehdejšího generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka a vedením agentury dočasně pověřil ředitele sekce fondů EU Petra Očka. Audit podle Kuby ukázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU.

CzechInvest loni do Česka přilákal rekordních 350 nových projektů, které přinesou přes 26 miliard korun a vytvoří více než 12 000 nových míst.

 

Právě se děje

Další zprávy