CzechInvest loni zprostředkoval investice za 48 miliard

ČTK ČTK
20. 2. 2014 14:42
Investice pomohou vytvořit přes 10 500 nových pracovních míst.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Červa

Praha - Státní agentura CzechInvest loni zprostředkovala přímé domácí a zahraniční investice za téměř 48 miliard korun. Oproti roku 2012 je to dvakrát víc. Investice pomohou vytvořit přes 10 500 nových pracovních míst. K nejaktivnějším investorům v ČR patřili v roce 2013 ti domácí. Nejvíce zahraničních investic do země loni přišlo z Německa, uvedla agentura CzechInvest.

K aktivitě investorů v Česku přispěly i investiční pobídky. "Ty jsou od novelizace v 2. pololetí roku 2012 k investorům daleko vstřícnější, ovšem ne nadlouho. Brzy do našeho systému investičních pobídek zasáhnou nová pravidla Evropské komise, sníží podporu pro velké podniky ze 40 na 25 procent. I to investory motivovalo, aby si se svými záměry pospíšili," uvedl Ondřej Votruba pověřený řízením agentury CzechInvest.

Aktivnější byli loni tuzemští investoři a tuzemské pobočky zahraničních investorů. Expanze firem tvořily v roce 2013 více jak tři čtvrtiny (78 %) z celkového počtu 110 agenturou zprostředkovaných projektů.

Žebříček států vede Německo

Nejvíce zahraničních investic do ČR loni přišlo z Německa, šlo o 13 projektů v souhrnné výši 5,9 miliardy korun. Dalšími aktivními investory byli Švýcaři, tamní firmy zde investovaly 2,3 miliardy korun. Dále pak Američané (5,2 miliardy korun).

"Co do zájmu investorů o Českou republiku byl loňský rok nejúspěšnější od předkrizového roku 2007. Souvisí to s postupným oživováním celého evropského trhu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nejvyšší investici loni oznámila dánská společnost Fibertex Nonwovens, která ve Svitavách na Pardubicku rozšíří výrobu netkaných textilií a textilních materiálů. Díky investici 2,6 miliardy korun zde vytvoří 45 nových pracovních míst. Bezmála 2,5 miliardy korun chce v Paskově v Moravskoslezském kraji investovat do rozšíření stávající technologie pro výrobu viskózové buničiny společnost Biocel Paskov.

Nejvíce míst? Continental

Nejvíce pracovních míst přislíbila, díky své investici v hodnotě 2,5 miliardy korun, vytvořit firma Continental Barum. V Otrokovicích na Zlínsku rozšíří výrobu nákladních pneumatik a do budoucna zaměstná 293 lidí.

Největší objem investic zamíří do Moravskoslezského kraje, konkrétně 9,7 miliardy korun. Nejoblíbenější lokalitou pro investory byla v roce 2013 Jižní Morava, kde v budoucnu vznikne 1960 nových pracovních míst. Na čelních příčkách statistik se dále objevily Pardubický a Středočeský kraj.

Pozitivní vývoj ve výši investic očekává Ondřej Votruba ještě v letošním prvním pololetí. Pak už začnou zájem investorů ovlivňovat nová pravidla veřejné podpory. "V souvislosti s nimi však připravujeme novelu zákona o investičních pobídkách, která by investorům měla částečně kompenzovat nižší procento veřejné podpory například v podobě snížení odvodu z úhrnu mezd nebo osvobození daně z nemovitosti," dodal Votruba.

 

Právě se děje

Další zprávy