Mládek: CzechInvest a CzechTrade zůstanou samostatné

ČTK ČTK
25. 4. 2014 14:44
Zahraniční zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agentury CzechInvest a CzechTrade.
Jan Mládek.
Jan Mládek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zahraniční zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agentury CzechInvest a CzechTrade.

Proexportní agentura CzechTrade otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří. CzechInvest by mohl otevřít pobočku v Soulu. Chystá se také nová dohoda o ekonomické diplomacii mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem zahraničních věcí.

Uvedl to ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ten již dříve rozhodl, že nedojde k původně plánovanému sloučení obou agentur.

Osm nových zastoupení

Nové zahraniční kanceláře CzechTrade mají být letos otevřeny v ázerbájdžánském Baku, v Kantonu v Číně, v Indii (Bengalúru), Keni (Nairobi), Peru (Lima), Kolumbii (Bogotá), Indonésii (Jakarta) a v Chile (Santiago de Chile). Podle pověřeného ředitele CzechTrade Milana Ráže by měla mít agentura na konci roku 46 zahraničních zastoupení. CzechInvest jich má nyní šest.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek vypsalo výběrová řízení na obsazení pozic ředitelů státních agentur CzechInvest a CzechTrade. Resort to oznámil v tiskové zprávě.

Obě organizace nyní vedou pověření ředitelé. Ministr Mládek v únoru odvolal předchozího pověřeného šéfa CzechTradu Zdeňka Vališe, skončil také generální ředitel státní agentury CzechInvest Marian Pecha.

Do Číny po patnácti letech

Ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničí pracují na nové dohodě o zahraniční ekonomické diplomacii státu, ta by měla být hotova do května.

"Součástí dohody by mělo být také to, že odborníci z ministerstva budou mít možnost se účastnit výběrových řízení na obchodní rady a být i na ambasádách," uvedl Mládek.

Mládek zároveň řekl, že chce zahájit exportní ofenzívu v oblasti dvanácti prioritních a 26 zájmových zemí. "Pro etapu do roku 2020 do nich patří například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Srbsko, Turecko, USA či Vietnam," uvedl Mládek.

Příští měsíc se ministr chystá vést misi dvou desítek podnikatelů do Vietnamu. Ta se uskuteční v termínu 10. až 15. května. Příští týden rovněž odletí na návštěvu Číny ministr zahraničních věcí Zaorálek. Jde o první návštěvu na úrovni ministrů zahraničí po patnácti letech. Podle Mládka by se tak měly odblokovat vztahy mezi ČR a Čínou na ministerské úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy