Čtyři pětiny Čechů bydlí ve vlastním. Na příjmu nezáleží

Radek Pecák Radek Pecák
27. 3. 2014 15:15
Nepočítáme-li "horních deset“ tisíc, žije v paneláku každý třetí Čech z těch, kteří mají nízké příjmy, a současně také třetina lidí s vyššími výdělky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Svaz českých a moravských bytových družstev

Praha – Přes tři čtvrtiny obyvatel České republiky (77 procent) bydlí ve vlastním bytě nebo domě. U 64 procent jde o přímé vlastnictví nebo spoluvlastnictví, u zbývajících 13 procent pak o spoluvlastnictví ve formě členství v družstvu. V nájmu bydlí čtvrtina lidí.

Vyplývá to z průzkumu společnosti ppm factum research na reprezentativním souboru 997 respondentů ve věku 15 až 85 let z České republiky.

Na výši příjmu přitom výrazně nezáleží. Odmyslíme-li si takzvaných "horních deset" tisíc, pak lze konstatovat, že v panelákových bytech žije v současnosti každý třetí Čech z těch, kteří mají nízké příjmy, a současně také třetina lidí s vyššími příjmy.

V paneláku žije hodně bohatých

V rodinných domech žije nyní dokonce méně lidí s čistým příjmem přes 40 tisíc korun měsíčně než v bytech v panelácích a v činžovních bytech.

V samostatně stojících nebo řadových rodinných domech žije téměř polovina Čechů. Druhá polovina Čechů bydlí v domech s více byty.

Podíl vlastního a nájemního bydlení se liší v závislosti na velikosti místa bydliště. Zatímco v obcích pod pět tisíc obyvatel bydlí v nájmu jen 18 procent lidí, ve středních a velkých městech je to už 28 procent.

Největší podíl mají panelákové byty ve městech s počtem obyvatel od pěti do dvaceti tisíc. Tam je to zhruba šedesát procent. Ve větších městech s počtem obyvatel nad sto tisíc už počet obyvatel panelákových bytů klesá pod polovinu. Necelá třetina lidí zde totiž bydlí ve starších cihlových domech.

Přes 90 procent lidí žije v domech či bytech, které byly postaveny dříve než před patnácti lety. Více investic přitom podle průzkumu mířilo v poslední době do paneláků než do klasických činžovních domů. Mezi nimi je totiž 42 procent, které v posledních dvaceti letech neprošly žádnou rekonstrukcí.

 

Právě se děje

Další zprávy