Čtyřem z deseti podnikatelů si někdo řekl o úplatek, ukázal průzkum

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 10. 2015 12:22
Až šest z deseti českých podnikatelů se setkalo s možností získat úplatkem výhodu pro své podnikání. Čtyři z deseti byli přímo vyzváni úplatek poskytnout. Pokles korupce zaznamenal jen každý čtvrtý podnikatel. Nejvíce jich si myslí, že korupce je stejná jako před dvěma roky. Vyplývá to z průzkumu mezi účastníky soutěže EY Podnikatel roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Až šest z deseti českých podnikatelů se setkalo s možností získat úplatkem výhodu pro své podnikání. Čtyři z deseti byli přímo vyzváni úplatek poskytnout. Vyplývá to z průzkumu mezi účastníky soutěže EY Podnikatel roku.

Podle podnikatelů se neuplácí jen ve státní správě, ale i mezi firmami samotnými. Pokles korupce zaznamenal jen každý čtvrtý podnikatel, nejvíce jich si myslí, že korupce je stejná jako před dvěma roky.

Čeští podnikatelé se ale s žádostí o úplatek setkávají nejen při jednání se státními úřady, ale stále častěji mezi firmami samotnými. Z průzkumu vyplynulo, že se podnikatelé setkali s korupcí dvakrát častěji ve veřejném sektoru než ve firmách. Pozitivní, že v soudnictví nebo u policie se s přímou žádostí o úplatek setkala jen tři procenta podnikatelů.

Omezení korupce podnikatelé zařadili mezi tři hlavní priority, na které by se česká vláda měla v nadcházejících dvou letech soustředit. Podle průzkumu mezi ně patří vysoké výdaje státního rozpočtu (56 procent), špatná dopravní infrastruktura (48 procent) a bující korupce (42 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy