Čtyřem největším bankám v Česku stoupl v pololetí zisk o 2,6 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 8. 2016 12:24
Čtveřice největších tuzemských bank v letošním prvním pololetí vydělala 26,7 miliardy korun. K růstu přispěly zejména jednorázové výnosy z prodeje podílu v kartové asociaci Visa Europe a nárůst poskytnutých úvěrů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtveřice největších tuzemských bank v letošním prvním pololetí vydělala 26,7 miliardy korun, což je o 2,6 miliardy více než před rokem. K růstu jejich ziskovosti přispěly zejména jednorázové výnosy z prodeje podílu v kartové asociaci Visa Europe a nárůst poskytnutých úvěrů.

Komerční bance stoupl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o zhruba procento na 6,7 miliardy korun. Přispělo k tomu zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v kartové asociaci Visa Europe. Čistý zisk náležející akcionářům banky bez příspěvku z této transakce klesl meziročně o 10,9 procenta. Bance přibylo i zákazníků a stoupl objem vkladů a úvěrů. Nárůst obchodních objemů úplně nevyrovnal vliv tlaku na marže a vyšších nákladů rizika, uvedla banka.

Čistý zisk České spořitelny se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun. Kladně se na tom podepsal růst klientských úvěrů a výnos z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe. Bance přibyly poskytnuté úvěry ve všech klíčových segmentech. Hlavním tahounem růstu byly podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona zejména ale nové hypoteční úvěry.

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 18 procent na 8,3 miliardy Kč. Celkový objem aktiv pod její správou vzrostl meziročně o procento na 183,5 miliardy korun. Růst podpořily jednorázové výnosy z prodeje podílu ve Visa Europe, silný růst obchodních objemů a kvalita úvěrů, informovala dnes ČSOB v tiskové zprávě. "Výnos z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe nám umožnil dosáhnout historicky nejvyššího pololetního zisku," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v pololetí čistý zisk 3,5 miliardy korun, to je meziroční nárůst o zhruba 12 procent. "I přes zvýšené náklady do Rezolučního fondu a Fondu pojištění vkladů jsme dosáhli dvanáctiprocentního růstu konsolidovaného čistého zisku. K tomuto významnému nárůstu čistého zisku přispěly jak stabilně se zvyšující objemy retailových a korporátních úvěrů, tak i výnosy plynoucí z mezinárodní transakce - akvizice Visa Europe, kde naše banka měla majetkovou účast," uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

Pololetní výsledky českých bank potvrzují jejich solidní a stabilní postavení na trhu, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Profitabilita bank v posledních letech podle něj obecně, nejen v ČR, klesá. České ústavy však svojí ziskovostí předčí banky v řadě jiných evropských zemí, včetně sousedních zemí. Stěžejní příčinou obecného poklesu profitability českých i zahraničních bank je růst regulatorní zátěže, podotkl.

Výsledky největších českých bank potvrzují dlouhodobý trend výrazného růstu ekonomické aktivity domácností a firem, řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Zejména se zvyšují objemy poskytnutých úvěrů. Upozornil ale na klesající úrokovou marži, která nedovoluje bankám výrazněji zvyšovat provozní zisk. Silná konkurence také sráží výnosy z poplatků. Pokud se bankám nepodaří dále zvýšit objemy poskytnutých úvěrů, tak jenom stěží jim ve druhé polovině roku stoupnou zisky, dodal analytik.

Výsledky největších tuzemských bank v miliardách korun:

Banka čistý zisk 1. pololetí 2016 čistý zisk 1. pololetí 2015
ČSOB 8,3 7,1
Česká spořitelna 8,2 7,3
Komerční banka 6,7 6,6
UniCredit Bank ČR a SR 3,5 3,1

Zdroj: banky

 

Právě se děje

Další zprávy