Čtvrtletní zisk majitele ČSOB klesl téměř o dvě pětiny

ČTK ČTK
7. 8. 2014 8:21
Čistý zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC ve druhém čtvrtletí meziročně klesl téměř o dvě pětiny na 317 milionů eur.
KBC je vlastníkem ČSOB.
KBC je vlastníkem ČSOB. | Foto: Reuters

Brusel - Čistý zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC ve druhém čtvrtletí meziročně klesl téměř o dvě pětiny na 317 milionů eur (8,8 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je vlastníkem ČSOB. V České republice se zisk KBC snížil pouze o čtyři procenta na 140 milionů eur.

KBC upozornila, že její čtvrtletní výsledky negativně ovlivnil nový maďarský zákon, podle kterého budou banky muset odškodnit klienty za sporné praktiky u devizových půjček. Firma si kvůli této legislativě vytvořila rezervu 231 milionů eur.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

KBC v posledních letech prodala řadu aktiv, aby splnila podmínky Evropské komise pro schválení státní pomoci. Firma v době světové finanční krize získala od státu celkem sedm miliard eur, z toho pět miliard eur již splatila. V červnu uvedla, že zbytek pomoci hodlá splatit do roku 2017.

KBC je jednou z předních finančních skupin v Evropě. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a v Rusku. ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří také například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

 

Právě se děje

Další zprávy