GE Money Bank mění název. Moneta má hodnotu nejméně 35 miliard korun

Olga Skalková Olga Skalková, Marek Miler
Aktualizováno 25. 4. 2016 15:20
Nový název souvisí s odchodem amerických vlastníků a prodejem alespoň 51 procent akcií na burze. S akciemi se začne obchodovat 6. května. Banka byla oceněna v rozpětí 34,7 a 43,5 miliardy korun.
Značka GE Money Bank v Česku končí.
Značka GE Money Bank v Česku končí. | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Na český bankovní trh přichází největší změna posledního desetiletí. Americký konglomerát GE, který prodává tuzemskou GE Money Bank s více než milionem klientů, změní její název a logo na Moneta Money Bank. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy k plánované transakci.

Moneta byla bohyní peněz ve starověkém Římě. K přechodu na nový název dojde plošně k 1. květnu 2016, kdy jej začne používat ve všech svých dokumentech i smlouvách. K přejmenování všech poboček, bankomatů a dalších předmětů nesoucích název dojde postupně v průběhu května a června.

Klientů se změna nijak negativně nedotkne. Samozřejmě i nadále platí dosavadní čísla účtů, platební karty, smlouvy či další dokumenty.

GE Money je čtvrtou největší bankou na tuzemském trhu podle počtu klientů a šestou největší podle objemu aktiv. Půjde o největší změnu majitele banky v Česku od roku 2005, kdy italský UniCredit převzal někdejší čtvrtý největší finanční ústav HVB a později ho pod svým názvem spojil s bývalou Živnobankou.

Firma plánuje celorepublikovou kampaň, v níž se veřejnosti představí pod novou značkou. Kampaň, která zahrne reklamu v televizi, tisku, rozhlase, na internetu i na billboardech, má v prvním pololetí stát mezi 150 a 200 miliony korun před zdaněním. Vyplývá to z dokumentů k připravované emisi akcií. Další náklady bude mít banka nově s tím, jak ztratí podporu mateřské skupiny. Odhaduje, že například oddělování IT systému přijde do konce roku na 100 milionů korun, v příštím roce na další stamiliony. Během tří let po vstupu na burzu bude muset zřejmě investovat další dvě miliardy korun v souvislosti s osamostatněním. Naopak ušetří na platbách za známku GE.

Prodej akcií GE může být největším veřejným úpisem na pražské burze za posledních osm let. Američtí vlastníci plánují nabídnout investorům nejméně 51 procent v bance - tento podíl byl oceněn mezi 17,7 a 22,2 miliard korun, hodnota celé banky je mezi 34,7 a 43,5 miliard korun. S akciemi se začne poprvé obchodovat 6. května.

Dnešním oznámením GE se zmenšuje prostor pro druhou variantu prodeje banky - jednomu strategickému partnerovi. Obě varianty nechali američtí akcionáři připravovat souběžně. O přímý prodej se neúspěšně snažili kvůli vysokým požadavkům na cenu několik posledních let. Nicméně i to ještě není vyloučeno, když přijde jediný kupec s nabídkou, kterou nebude možné odmítnout. Tak jako se to stalo ve finále příprav vstupu na burzu Slovak Telekomu loni v květnu.

Výběr nového názvu byl v Česku dost netradiční. Banka totiž nechala o nové značce před několika měsíci hlasovat i své klienty. Na výběr jim dala jména Bohemica Bank, Bohemia Money Bank, Felicia Bank. Xpera Bank či Opera Bank. Podle mluvčí banky Milady Veselé šetření mělo sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodnutí. Jeho výsledek GE nezveřejnila.

Šéf GE Money Bank Tomáš Spurný, který je v jejím čele od loňského října, tento měsíc Hospodářským novinám řekl, že nový název má odrážet tři hlavní cíle - měl by signalizovat, že jde o českou banku a líbit se nejen stávajícím klientům, ale také pomoci při získávání zákazníků konkurence.

GE Money Bank působí na českém trhu od roku 1997 a zaměřuje se hlavně na spotřebitelské úvěrování domácností, půjčky malým a středním podnikům. Významnými klienty banky jsou zemědělci, kterým byla poskytnuta až třetina všech úvěrů. K růstu došlo hlavně po roce 1998, kdy GE převzala část zkrachovalé Agrobanky. V roce 2014 koupila jednu z největších leasingových společností na trhu, VB Leasing.

Vstup české pobočky GE Money Bank na burzu je součástí širší strategie mateřského koncernu General Electric, u jehož zrodu stál před více než stoletím vynálezce Thomas Edison. Americké vedení se loni v dubnu rozhodlo, že utlumí většinu svých bankovních aktivit po světě a dál se soustředí jen na průmysl.

--------------------------------------------

Tip: Vyberte si lepší účet v bance a ušetřete! Vyzkoušejte online porovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy