Čtveřici největších bank v Česku v pololetí stoupl meziročně zisk o 45 procent

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2021 16:02
Čtveřice největších bank v Česku v letošním 1. pololetí vydělala 21,7 miliardy korun, což je proti stejnému období loni nárůst o 45 procent. Vyplývá to z aktuálních výsledků bank. Bankám podle expertů pomohly k lepším výsledkům hlavně nižší náklady na rizika.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

"V loňském roce v souvislosti s brutálním propadem ekonomiky přistoupily finanční domy k masivní tvorbě rezerv, což se propsalo do slabších zisků. Letos již hospodářství expanduje solidním tempem a finanční domy proto netvoří tak mohutné rezervy, což vede k nárůstu zisků," řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Poměrně rychlým tempem však zároveň rostla poptávka po nových úvěrech, zejména hypotečních. Peněžní ústavy také prokázaly dobrou nákladovou disciplínu, dodal Pfeiler.

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun, skupiny ČSOB o 91 procent na 6,6 miliardy korun, čistý zisk České spořitelny stoupl o 43,4 procenta na 6,6 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 33 procent na 3,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy