Úřad ustoupil od regulace cen mobilních dat. Vyslyšel tak kritiku Evropské komise

ČTK ČTK
8. 4. 2022 16:45
Český telekomunikační úřad ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci, která by spočívala v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory, se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Český telekomunikační úřad se rozhodl tento čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma, že chystané opatření nevydá. 

Důvodem, proč chtěl český regulátor trh regulovat, je podle něj omezená konkurence, která nevede ke snižování cen pro spotřebitele. Úřad již dříve u Evropské komise neuspěl s návrhem regulovat trh trvale. S regulací také nesouhlasí operátoři O2, T-Mobile a Vodafone.

Evropská komise podle Českého telekomunikačního úřadu stále tvrdí, že struktura českého trhu nepodporuje závěry regulátora o kolektivní významné tržní síle a že stejných nebo podobných výsledků, kterých chtěl úřad dosáhnout prostřednictvím dočasných opatření, bude dosaženo prostřednictvím již uložených povinností v rámci aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

"Argumenty ohledně toho, že je třeba překlenout krizové období do tohoto očekávaného účinku vzhledem k existenčnímu ohrožení virtuálních operátorů, nebere Evropská komise v potaz. Evropská komise nikterak nezohledňuje ani některé závěry evropského regulačního úřadu BEREC, které mimo jiné říkají, že český mobilní trh není efektivně konkurenčním trhem a že na něm existují významná tržní selhání," uvedla mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá.

"Český telekomunikační úřad stále chce přispět k lepší konkurenci na českém mobilním telekomunikačním trhu. V tuto chvíli je ovšem v tomto záměru omezen Evropskou komisí i odmítavým stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," dodala Meravá.

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

 

Právě se děje

Další zprávy