ČT24 slaví 15 let rekordní sledovaností. Nyní ji poprvé Prima CNN vyzvala na souboj

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 3. 5. 2020 19:34
Letošní březen byl pro zpravodajský kanál ČT24 měsíc s nejvyšší sledovaností od počátku jeho vysílání, které začalo přesně před 15 lety, 2. května 2005. Kromě krátkého období existence kanálu Z1 neměla veřejnoprávní televizní stanice v Česku konkurenci. Nyní se její dominanci pokusí ohrozit nová celoplošná zpravodajská televize CNN Prima News, která začala vysílat v neděli v 18:55.
Foto: Česká televize

Pořady ČT24 oslovily v březnu bezmála 6,6 milionu diváků, tedy 77,5 procenta všech dospělých obyvatel Česka. V neděli 15. března letošního roku zaznamenala ČT24 téměř 4,2 milionu dospělých diváků, což je rekord v historii programu. 

"Pro více než třetinu respondentů je Česká televize v době epidemie hlavním zdrojem informací. Devět z deseti diváků vnímá zpravodajství ČT o aktuální krizi jako důležité, důvěryhodné, objektivní a poskytující jasné a srozumitelné informace," citovala mluvčí České televize Karolína Blinková závěry výzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi ze začátku dubna.

Na obrazovkách stanice ČT24 poprvé diváky přivítal moderátor Bohumil Klepetko v pondělí 2. května 2005 v jednu hodinu po poledni. Program nejprve odstartoval v osmnáctihodinovém režimu, od září 2005 vysílá 24 hodin denně. Od roku 2013 je podle ČT pravidelně nejsledovanější ryze zpravodajskou veřejnoprávní stanicí v Evropě.

Za patnáct let nabídla ČT24 divákům více než 129 000 hodin vysílání, z toho 69 procent premiérového. "Máme nejhustší síť vlastních zahraničních zpravodajů a velmi silnou síť regionálních zpravodajů. Díky sedmi studiím máme zázemí pro pokrytí všech regionů Česka. Nejen čísla sledovanosti, ale zejména spokojenost diváků s vysíláním dokládá, že veřejnoprávní zpravodajství plní svoji celospolečenskou roli dobře. Dle mezinárodního průzkumu Reuters Institute jsme nejdůvěryhodnějším tuzemským televizním vysílatelem," uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Konkurencí by pro ČT24 měla být nová celoplošná zpravodajská televizní stanice CNN Prima News, která začala v Česku vysílat v neděli 3. května. Její zpravodajové čekají od startu nové zkušenosti, nový způsob práce i možnosti využívat zázemí velké zahraniční zpravodajské stanice.

Logo nové zpravodajské televizní stanice Prima CNN.
Logo nové zpravodajské televizní stanice Prima CNN. | Foto: Prima

Investigativní tým povede Markéta Dobiášová, kterou nabídka před několika měsíci přiměla změnit po téměř dvou desítkách let dosavadní působiště ve veřejnoprávní televizi. Do příprav zasáhla koronavirová krize, a proto se jí věnuje dnešní první výstup investigativní redakce. Dobiášová ČTK řekla, že ji na nové práci láká hlavně možnost propojování investigativní práce se zpravodajstvím.

CNN Prima NEWS funguje na základě smlouvy s divizí CNN International Commercial, která poskytuje licenci k používání značky CNN a k přístupu k obsahu a tvorbě programu CNN. Americká televizní stanice CNN (Cable News Network) vznikla v roce 1980 a stala se prvním kanálem poskytujícím zpravodajství 24 hodin denně a první čistě zpravodajskou stanicí v USA.

Kromě hlavní zpravodajské relace dnes uvede talkshow Markéty Fialové Silný hlas či zmíněný dokument týmu Markéty Dobiášové Pod rouškou, mapující, koho zasáhla pandemie koronaviru nejcitelněji a kdo naopak těží z obchodu se strachem. Aktuální témata dne probere pořad 360° Pavlíny Wolfové.

"Celé to začalo v zimě, kdy jsem dostala nabídku a dlouho jsem ji zvažovala, protože přechod z veřejnoprávního média do komerční stanice je něco hodně jiného. V ČT jsem byla 19 let," řekla Dobiášová.

"Dostala jsem nabídku vést investigativní tým, což mě samozřejmě zajímá nejvíce. Asi dva měsíce se tu všechno tvoří, když jsme si začali osahávat, jak to bude, přišla hned koronavirová krize. Tak jsem do toho naskočila, se svým začínajícím týmem jsme vzali kamery a telefony a začali jsme točit celou krizi do dokumentu, který se odvysílá dnes večer," popsala, jak první téma přišlo za novináři téměř samo. "V tématech, která se v dokumentu objeví, chceme pokračovat a rozvíjet je," řekla.

"Mám radost, že se budeme moci propojovat s reportéry v zahraniční, že máme přístup k věcem CNN. Jak tento vztah využiji v investigativní práci, nevím, ale chtěla bych. Chceme točit přeshraniční reportáže. Je vždycky dobré najít nějakou linku pro tuzemského diváka i v kauzách, které se odehrávají v zahraničí," uvedla.

Dobiášová a Pavel Štrunc budou moderovat Hlavní zprávy, dnes ale Dobiášovou nahradí kvůli přípravě na odvysílání dokumentu Veronika Kubíčková. Druhou moderátorskou dvojicí Hlavních zpráv bude Karel Voříšek a Klára Doležalová.

"Jsou věci, na které se člověk připravuje třeba celý život a zpočátku třeba ani neví, že se na ně připravuje," řekl ČTK Voříšek. "CNN pro mě znamená jednu z význačných televizních stanic, kterou jsem pravidelně sledoval a pokukoval jsem hlavně po moderátorech a moderátorkách, jak to tam dělají, jaké mají fígle, jak se přes obrazovku přibližují k divákům. CNN byla jednou z televizních stanic, kde jsem se učil trochu uvolněnější moderování," uvedl.

Jak naladit kanál Prima CNN

  • CNN Prima NEWS bude k dispozici zdarma po celé ČR v rámci pozemního vysílání DVB-T v regionální síti 8, v DVB-T2 přechodové síti 12 a ve finální síti DVB-T 22.
  • Vysílání nového kanálu zajistí také satelitní provozovatelé, kabeloví operátoři i internetové televize, jako jsou Vodafone/UPC, Skylink, O2 TV, T-Mobile, Telly, Kuki nebo sledovanitv.cz.
  • Dostupný bude i na Slovensku u FreeSAT, Skylink, Orange Slovensko, SWAN a Slovak Telekom, včetně Magio. I na Slovensku bude mít CNN Prima téměř stoprocentní pokrytí.
 

Právě se děje

Další zprávy