Zemědělci letos zatím čekají menší úrodu. „Zlatá éra“ sklizně řepky je zřejmě pryč

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2021 10:02
Letošní sklizeň základních obilovin bude podle prvních odhadů o 7,1 procenta nižší a bude činit 6,767 milionu tun. Jejich předpokládaný hektarový výnos má meziročně klesnout o šest procent. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,072 milionu tun, meziročně o 13,9 pct méně. Hektarový výnos řepky očekávají o 7,4 procenta nižší než loni. Vyplynulo to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Nekonečné lány řepky olejné.
Nekonečné lány řepky olejné. | Foto: Shutterstock.com

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radka Matějky sklizeň letos ještě nezačala, kvůli chladnému a deštivému počasí, které panovalo na jaře, je o dva až tři týdny zpožděná. "Zemědělci jsou ve svých očekáváních zatím spíše opatrní a odhadují meziročně nižší úrodu obilovin i řepky. Jako každý rok ale bude výše sklizně nakonec do značné míry záviset na dalším průběhu počasí," doplnil Matějka.

Letos by měla být menší úroda pšenice ozimé, ječmene jarního i ozimého, žita a tritikale, tedy křížence žita a pšenice. Naopak vyšší úroda se očekává u ovsa.

Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví uvedla, že zemědělci kvůli deštivému podzimu oseli ozimými obilovinami méně polí, plocha ozimů se tak zmenšila o 76 000 hektarů. Místo toho rozšířili plochy oseté jařinami, především pšenicí jarní a ovsem.

Nejpěstovanější plodinou na českých polích je i letos pšenice ozimá, která zabírá více než čtvrtinu celkové osevní plochy. Statistici přesto čekají, že její letošní sklizeň klesne o 13 procent na 4,171 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy zhruba o osm procent a nižší hektarový výnos. Úroda druhé nejrozšířenější obiloviny - ječmene jarního podle odhadu klesne o 3,2 procenta na 1,083 milionu tun. Ječmene ozimého se kvůli menší osevní ploše sklidí 612.000 tun, meziročně o 12,3 procenta méně. Sklizeň žita podle ČSÚ meziročně klesne o více než čtvrtinu na 126 000 tun a tritikale o 7,2 procenta na 198 000 tun.

Naopak osevní plocha pšenice jarní je proti loňskému roku více než trojnásobná a vzhledem k tomu má její sklizeň meziročně vzrůst ze 103 000 tun na 369 000 tun. Polí osetých ovsem je meziročně téměř o čtvrtinu více, sklizeň ovsa by díky tomu měla stoupnout téměř o 14 procent na 208 000 tun.

Letošní sklizeň obilovin však podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ceny pečiva neovlivní. "Špatná úroda obilovin v roce 2018 vyvolala tlak na růst cen pekárenských výrobků, avšak ani tehdy nárůst cen pečiva rozhodně nepřekračoval desetiprocentní úroveň. Na základě letošního prvotního odhadu sklizně obilovin tak nelze předpokládat žádný jakkoli zřetelnější tlak na růst cen pečiva," říká Kovanda. 

Hůře na tom ale bude řepka, která letos zabírá 14 procent z celkové osevní plochy. Její výměra třetím rokem po sobě klesá, letos se meziročně snížila o sedm procent na 342 000 hektarů. To je i důvod, proč má být letošní sklizeň řepky nižší. "Rozhodně nelze vyloučit, že letošní sklizeň řepky bude nejslabší od roku 2012, nebo dokonce 2011, kdy se jí sklidilo 1 046 000 tun. 'Zlatá éra' sklizně řepky je tak zřejmě pryč," míní ekonom.

Podle statistiků úbytek ploch řepky a obilovin uvolnil prostor dalším plodinám. Výrazně se zvětšila například výměra slunečnice, sóji, máku nebo hrachu.

 

Právě se děje

Další zprávy