Číňané přestávají navštěvovat Česko, na vině je politika. Turismus je přesto rekordní

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 2. 2020 11:45
V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních téměř 22 milionů hostů, což bylo o 3,5 procenta více než předloni. Počty hostů rostly již sedmým rokem za sebou. Naopak se za celý loňský rok snížila návštěvnost z Číny a Jižní Koreje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

V hromadných ubytovacích zařízeních loni hosté strávili přes 57 milionů nocí, což bylo rovněž rekordní množství. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"V rámci vnitrozemské turistiky se loni ubytovalo 11,1 milionu lidí, hostů ze zahraničí se pak ubytovalo 10,9 milionu. Obě tato čísla jsou dějinně rekordní. Poprvé v historii se také v Česku ubytoval vyšší počet cizinců, než kolik má země obyvatel (početní stav obyvatelstva ČR činil v polovině roku 2019 10,7 milionu osob). Dohromady se tak jedná o 22 milionů osob," komentoval to hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Turistů loni přibylo ve všech krajích Česka. Například do Zlínského kraje loni přijelo 808 937 hostů, což bylo meziročně o 3,8 procenta více. Nejvyšší meziroční procentuální nárůst počtu hostů o 8,8 procenta byl v Olomouckém kraji. Nejvíce turistů se loni ubytovalo v hlavním městě, a to přes osm milionů, nejméně v Pardubickém kraji, kam zavítalo 482 353 hostů.

I návštěvnost z hlediska počtu příjezdů i přenocování se zvýšila takřka ve všech krajích. "Pouze na Vysočině došlo k mírnému poklesu počtu přenocování o 0,4 procenta vlivem poklesu zájmu u cizinců," uvedli statistici.

V ubytovacích zařízeních se v loňském roce zapsalo o něco více domácích hostů než zahraničních. Meziročně se domácí návštěvnost zvýšila o 4,4 procenta na 11,1 milionu hostů a zahraniční o 2,6 procenta na 10,9 milionu návštěvníků. Statistici ale podotkli, že přírůstek zahraničních návštěvníků byl v porovnání s obdobím 2017-2018 poloviční.

Nejvíce zahraničních hostů loni opět přijelo ze sousedního Německa, ubytovaných jich byly dva miliony. Za Němci následovali stejně jako předchozí rok Slováci a Poláci. Naopak se za celý loňský rok snížila návštěvnost z Číny a Jižní Koreje.

Meziroční propad návštěvníků z Číny lze podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka přičíst vyostřování vztahů mezi Českem a Čínou, uvedl. Zároveň ale upozornil, že u Poláků a Američanů byl zaznamenán výrazný nárůst obliby ČR.

"Intenzita turistického ruchu je z podstatné míry závislá na ekonomickém vývoji u nás a v zahraničí. Klíčovou letošní výzvou, které turistický ruch čelí, je šíření koronavirové nákazy a související omezování turistického ruchu prostřednictvím zamítání udělení víza například čínským občanům nebo rušení letů mezi ČR a Čínou," uvedl Kovanda k výhledům pro letošek.

Video: Turisté přerůstají Praze přes hlavu, projít Karlovkou je otřesný zážitek, říká Černý

Místo autentického zážitku čekají na turisty matrjošky a thajské rybičky, míní Matěj Černý, autor průvodce 111 míst v Praze, která musíte vidět. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy